foradia subscriutegrat

Exili il·lustrat: exposició a Xàtiva per conéixer la història i educar en valors

• Es presenten 36 dels artistes i intel·lectuals espanyols obligats a fugir de la dictadura de Franco • 36 professionals de la il·lustració, provinents d'àmbits tan diferents, com la premsa o el còmic, rescaten de l'oblit la vida d’aquests personatges

La casa de la Joventut de Xàtiva acull l’exposició exili il·lustrat, en aquesta on es presenten 36 dels artistes i intel·lectuals espanyols obligats a fugir de la dictadura de Franco. L’objectiu és el d’educar en valors i per entendre el drama de viure el desarrelament.

Dels més de 500.000 homes i dones, la majoria anònims, que es van veure obligats a abandonar el territori espanyol amb l’inici de la dictadura, l’exposició ha seleccionat 36 dels perfils característics. En conjunt representen aquella República derrotada pel feixisme en 1939.

Uns pocs van eixir amb avió; uns altres, amb vaixell, i la major part, a peu, travessant els Pirineus. Molts no van tornar, malgrat la seua voluntat de fer-ho; però també va haver-hi qui, podent tornar, mai ho va fer. Uns altres tornarien anys després.

36 professionals de la il·lustració, provinents d’àmbits tan diferents, com la premsa o el còmic, rescaten de l’oblit la vida d’aquests personatges que resulten clau per a entendre la història d’allò que va representar la Segona República, la Guerra Civil i l’exili al nostre país.

Els objectius d’aquesta exposició és la contextualització de les persones, el període, els llocs i les principals causes i conseqüències de l’exili provocat per la Guerra Civil, incorporant veus i narratives d’exiliades i exiliats, silenciades durant dècades.

La intenció és oferir nous recursos per a analitzar un episodi determinant de la nostra història contemporània. Incorporar a la divulgació del període diferents recursos i mitjans promovent la reflexió crítica i la capacitat d’elaborar arguments fonamentats en les evidències històriques. Fomentar la solidaritat per processos similars en contextos actuals, recuperant la memòria democràtica del país.

L’exposició és visitable, fins al 12 de gener. També s’ha preparat una guia didàctica educativa que es pot descarregar des d’aquest enllaç.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *