Foradia subscriutegrat

L’ancestral Rei Pàixaro arribarà un any més a Biar

• La festa de Sant Antoni Abat, patró dels animals serà benvinguda pel poble de Biar, com és tradició, avui i demà • El Rei Pàixaro, per la seua llarga tradició, s'ha configurat com una de les festes més antigues del País

La festa de Sant Antoni Abat, patró dels animals serà benvinguda pel poble de Biar, com és tradició, els dies 19 i 20 de gener. Aquesta festa se celebra amb elements diferents en cada municipi del territori valencià. Biar en té un molt genuí: la figura del Rei Pàixaro. El Rei Pàixaro, per la seua llarga tradició, s’ha configurat com una de les festes més antigues del País. Una festivitat ancestral amb molta vida i activitat.

El Rei Pàixaro i els seus dansants mantenen vius tota la simbologia de l’època amb els seus diferents atributs. Cada element té la seua significació. El ritual per a pintar-se la cara, per a vestir-se, la casa d’on ix a cavall amb destinació a la plaça… Un ritual que es repeteix any rere any i es transfereix de pares a fills. Cadascun dels moments, amanits amb coets, focs, dolçaines i tabals, formen part de l’encant d’aquesta particular representació. Cal destacar que, després de la visita del Rei Pàixaro, Biar celebra una cordà a l’estil tradicional, és a dir: amb la corda.

La nit de la celebració els carrers s’omplin de música, foc, ball, bunyols i bon vi. La gent, malgrat el fred que puga fer, ix al carrer per a celebrar en comunitat i germanor aquesta festa. L’endemà també té peculiaritats especials, com ara: la “cavallà”, on el veïnat trau els animals per ser beneïts i regala les berenes per a la Subhasta que se celebrarà de vesprada; tot amenitzat per la Colla de Dolçaines i Tabals “LaBassa la Vila”. Per acabar, se sortegen, com és tradició, saques de farina.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *