foradia barnasants

Bocairent inicia la celebració de les festes de moros i cristians en el territori valencià

• La primera celebració, en homenatge anual a Sant Blai, de les festes de moros i cristians de tot el territori valencià • Segons Mari Luz, “tot el poble està molt il·lusionat de que arriben de nou aquests dies en els quals la germanor i la diversió són les protagonistes”

Bocairent ja està vivint els dies previs als seus actes centrals de les festes patronals, que tindran lloc entre els dies 2 i 5 de febrer. Es tracta de la primera celebració, en homenatge anual a Sant Blai, de les festes de moros i cristians de tot el territori valencià. Ens comenta els detalls la regidora de Festes del poble, Mari Luz Pascual.

Durant aquests dies, com a preludi dels dies grans de les festes del municipi, Bocairent ha gaudit de l’homenatge a les capitanies i festers amb 50 i 75 anys en actiu, el concert fester i la Publicació de les festes. Les pròximes celebracions seran: l’acte de l’Acapte (20 de gener), les Nits del Ciri (entre els dies 23 i 31 de gener) i el dia de les Caixes (1 de febrer).

El dissabte 2 de febrer serà el dia de l’Entrada, amb el desplegament de tot el seu programa: interpretació de l’Himne nacional i hissada de banderes; interpretació de l’Himne a Bocairent per l’Associació Unió Musical Bocairent sota la direcció de Jaume Blai Santonja Espinós; l’entrada de bandes i la mascletà. A la vesprada, tindrà lloc l’entrada de moros i cristians. I després, revista de les tropes, vespres i ofrena a sant Blai.

El diumenge 3 de febrer és la celebració del dia de Sant Blai, amb la Diana, la concentració de festers i autoritats, missa amb la música de l’Agrupació coral de Bocairent i la salutació de les autoritats. A la vesprada hi haurà la desfilada del piquete de la filà Terç de Suavos, el Ball del Moro, la concentració de festers i autoritats, la processió amb la Relíquia, els focs d’artifici i la interpretació de l’Himne.

A partir de les 8 del matí del dilluns dia 4 de febrer, començarà la formació d’esquadra de cada filà, assistint als diferents temples i ermites de la localitat. A continuació es durà a terme la batalla entre els bàndols cristià i moro. I a la nit, serà el torn de la desfilada-retreta.

Dimarts 5 de febrer Bocairent despertarà amb la celebració de la Diana, el poble pujarà a l’ermita del Sant Crist i celebrarà la missa d’acció de gràcies. El matí culminarà amb el bes de la relíquia de Sant Blai. La desfilada fins al Monestir de la Mare de Déu dels Dolors i dels Reis d’Orient tindrà lloc a la vesprada, on tindrà lloc la imposició de bandes als nous capitans i alferes. Acabarà la vesprada amb la cercavila, donant pas, ja a la nit, a la Cordà.
Finalment, el 6 de gener és el dia de l’Eixabegó, quan es reuneixen les juntes, capitans i alferes per a deixar pas al final de les festes amb la missa en sufragi pels festers difunts.

Dies de diversió i tradició en els que tant els habitants de Bocairent com de tots els municipis del voltant donen inici a les celebracions de les festes de moros i cristians que tenen lloc en tot el territori valencià. Segons Mari Luz, “tot el poble està molt il·lusionat de que arriben de nou aquests dies en els quals la germanor i la diversió són les protagonistes”. I en aquest sentit, convida a totes les veïnes i veïns del voltant a gaudir d’uns dies de festa i bon ambient.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *