Pla d’Acció Territorial: potenciar les Comarques Centrals Valencianes
• Superar els àmbits d’actuació locals per a avançar cap a una col·laboració dels municipis, sectors empresarials i socials que formen part de les Comarques Centrals Valencianes • L'esborrany del Pla d’Acció Territorial de les Comarques Centrals ha sigut presentat a Alcoi per part de la conselleria d’Habitatge, Obres públiques i Vertebració del Territori

Superar els àmbits d’actuació locals per a avançar cap a una col·laboració dels municipis, sectors empresarials i socials que formen part de les Comarques Centrals Valencianes (l’Alcoià, el Comtat, la Safor, la Costera, la Vall d’Albaida, la Marina Alta, la Marina Baixa i la Canal de Navarrés). Tot per a donar com a resultat una imatge unitària del territori i la millora de la cohesió i la competitivitat. Aquests són els objectius del Pla d’Acció Territorial de les Comarques Centrals, esborrany del qual ha sigut presentat a Alcoi per part de la conselleria d’Habitatge, Obres públiques i Vertebració del Territori.
La línia d’actuació que representa aquest Pla d’Acció és de summa transcendència, ja que conté una sèrie d’estratègies planificades que suposarien millores en tots els sectors (econòmics, industrials, serveis, comunicacions, espais naturals…) de cada municipi i comarca i de tot el territori en el seu conjunt, vertebrat naturalment per la seua geografia però oblidat pels anteriors dirigents de la Generalitat. Els integrants d’aquest són 185 municipis i vora 850.000 habitants.
Mostra de l’interés d’aquesta planificació territorial és la nombrosa i significativa assistència que ha desplegat l’acte de presentació: alcaldes, regidors, representants empresarials i agents socials de totes les comarques. Entre ells, destaca un dels principals promotors del projecte de les Comarques Centrals, Néstor Novell, qui s’ha mostrat satisfet amb el plantejament del document, la seua anàlisi i les seues principals línies d’actuació establides.
El primer en intervenir a l’acte va ser el president del Consorci de les Comarques Centrals i actual alcalde d’Alcoi, Toni Francés, qui va remarcar el valor d’aquest projecte i la bona actitud, il·lusió i voluntat de dur-lo a terme per part de l’actual Administració de la Generalitat Valenciana, dirigida per les forces que integren el Pacte del Botànic (PSOE, Compromís i, des de fora del Govern, Podem).

La consellera d’Habitatge, Obres públiques i Vertebració del Territori, Maria José Salvador, va remarcar els avantatges que suposa l’elaboració del PAT: “és important la planificació del territori, planificació en urbanisme, logística, mobilitat, vivenda… La planificació és la clau de fer front als reptes que es plantegen i crear espais d’oportunitat”.
No importa si un polígon es construeix a Alcoi o a Cocentaina, ha exemplificat la consellera, perquè l’important és el seu benefici col·lectiu per a tots els habitants de l’entorn. I en aquest sentit, un dels punts del PAT és el del desenvolupament de polígons industrials mancomunats, al mateix torn que “reforçar el sòl d’ús industrial, terciari i logístic, que presenten una major qualitat de serveis i una millor accessibilitat”.
Les comunicacions i connexions funcionals i ecològiques són un altre dels eixos fonamentals del PAT, que proposa un model que tinga en compte “tant la relació dels ecosistemes del litoral i de l’interior com la connectivitat dels espais rurals d’elevat valor, prenent com a grans eixos vertebradors els cursos fluvials del Serpis, Cànyoles-Albaida i altres com el Gorgos, Girona, Algar o Amadorio“.
El secretari autonòmic, Josep Lluís Ferrando, ha emfatitzat en la necessitat, i també oportunitats i possibilitats, que tenim a les Comarques Centrals Valencianes de consolidar el territori com una entitat geogràfica capaç de destacar per la seua competència no a soles en tot el País Valencià, sinó també a tota Espanya i a Europa.
Per a fer-ho possible, caldrà que es consolide una cultura de la sinergia i la col·laboració entre administracions municipals, empresariat i agents socials que tinga com a resultat, a més de la millora dels processos productius i d’innovació, la creació “d’una imatge unitària de qualitat per a aquest espai, donar-li major visibilitat i difondre els valors d’esforç i emprenedoria, que són consubstancials a la tradició productiva d’aquestes comarques”.

La directora general d’Ordenació de Territori, urbanisme i Paisatge, Rosa Pardo, per la seua banda, ha remarcat que el desenvolupament del PAT servirà, en definitiva, “per a oferir una major qualitat de vida als ciutadans en unes comarques amb unes oportunitats envejables per a aconseguir-ho”.
El full de ruta del PAT passa ara per un procés de participació pública obert a suggeriments i propostes que milloren i enriquisquen el projecte (es poden adreçar al correu planificacion_territorial@gva.es). La previsió és que el projecte estiga redactat en la seua totalitat a finals d’aquest any.
Davant la possibilitat d’un canvi de Govern autonòmic i de les direccions polítiques locals, com a resultat dels processos electorals que tindran lloc en maig, la consellera ha manifestat que el PAT continuarà, igualment, el seu full de ruta: “l’Administració continuarà treballant”.
Comenta i participa-hi