lasarga ajualcoipresuparticipa

Un Centre d’Interpretació per a fer valdre el jaciment arqueològic de La Sarga

• La Sarga, espai natural tancat de vora 16.000 metres quadrats, constitueix un dels jaciments més complets i més ben conservats de l’art rupestre • “Tenim un bé Patrimoni de la Humanitat, com són les pintures rupestres de la Sarga, que contenen a més elements únics en el món”

DCIM\108GOPRO

L’Ajuntament ha inclòs una partida als pressupostos del 2019 per a redactar el projecte del Centre d’Interpretació de les Pintures Rupestres de La Sarga per a fer valdre aquest jaciment d’alt interés arqueològic.

Es destinaran 25.000 euros per al projecte de rehabilitació i adaptació del Mas de La Cova, amb el condicionament dels accessos i d’una zona per aparcament. El procés d’adquisició dels terrenys, acordada amb els propietaris, ja està en marxa i s’eleva a 260.000 euros.

La Sarga, espai natural tancat de vora 16.000 metres quadrats, constitueix un dels jaciments més complets i més ben conservats de l’art rupestre: n’hi ha representats tres estils d’art diferents que expliquen la seqüència pictòrica de la prehistòria recent de les terres valencianes. N’hi ha un art macroesquemàtic de figures grans, un altre figuratiu, que narra històries, i un esquemàtic, que representa motius més xicotets. Dos dels estils, a més, estan superposats.

Les pintures rupestres van ser realitzades durant l’època del Neolític, fa aproximadament 7.000 anys, pels primers agricultors-ramaders. Aquests, van arribar a la vall del riu d’Alcoi, entrant des de Dénia, portant llavors i animals domesticats. La zona era considerada un espai sagrat, allí es realitzaven diferents cerimònies i rituals amb caràcter religiós i social.

Les pintures van ser descobertes oficialment l’any 1951, dos anys després de la inauguració del Museu Arqueològic Camil Visedo d’Alcoi. Els habitants de la zona ja coneixerien les pintures abans d’aquesta data, però probablement, per manca de cultura, no les podien classificar com a prehistòriques sinó com a “les pintures dels moros”.

Tenim un bé Patrimoni de la Humanitat, com són les pintures rupestres de la Sarga, que contenen a més elements únics en el món”, afirma la regidora de Patrimoni i Turisme, Lorena Zamorano. “Per tant, és una obligació, ja no sols la conservació sinó fer difusió a tots els nivells”. I en aquest punt, assenyala la llavor que està fent-se per part del museu arqueològic “pel que fa a divulgació científica però també com a model de dinamització del recurs patrimonial, que sempre es posa com a exemple de bones pràctiques i sostenibilitat en fòrums professionals”.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *