foradia subscriutegrat

Salvem el Tren i La Carrasca defensen la línia ferroviària Alcoi-València

· "Les inversions en Alta Velocitat són el 71% del pressupost pel ferrocarril, que només beneficien el 3,8% de les persones usuàries" · Els 60.000 milions d'euros d'inversió en AVE suposen que cada ciutadà de l'estat espanyol ha pagat 1.200 € per finançar "un tren elitista i devorador de recursos"

Membres de la plataforma ‘Salvem el Tren’ i de la Colla Ecologista La Carrasca-Ecologistes en Acció van participar en la concentració en defensa del tren ‘Xiulem pel tren’ que ha tingut lloc a València i que ha sumat a centenars de persones reivindicant mesures urgents en el servei ferroviari.

Tal com han denunciat, durant les últimes dècades, s’han destinat quasi totes les inversions a l’AVE, mentre s’ha deixat el tren convencional sota mínims en seguretat i qualitat. Les dades són il·lustratives: “les inversions en Alta Velocitat són el 71% del pressupost pel ferrocarril, que només beneficien el 3,8% de les persones usuàries; per contra, el 96,2% de les usuàries del tren convencional només reben el 29% de les inversions”.

Els 60.000 milions d’euros d’inversió en AVE suposen que cada ciutadà de l’estat espanyol ha pagat 1.200 € per finançar “un tren elitista i devorador de recursos mediambientals i econòmics, amb nombrosos casos de balafiament i de corrupció, i que aprofundeix en la discriminació social”.

Només a València, en 2017 i 2018, es van suprimir 2.000 trens per any de rodalies i regionals, quasi tots per falta de personal, material, o manteniment del material.

La millora de la línia Alcoi-Xàtiva-València va estar molt present a la manifestació. Una línia que, a pesar de les promeses, té pendent la realització d’obres de modernització de la infraestructura i d’altres millores pel que fa a l’ampliació de freqüències, reestructuració d’horaris, informació, puntualitat, seguretat, accessibilitat, etc.

A continuació, es pot llegir el manifest que es va llegir a la concentració, on s’inclou un decàleg de mesures urgents per tal de garantir la sostenibilitat i millora del transport ferroviari.

Històricament les inversions han anat destinades a l’AVE, deixant el tren convencional sota mínims en seguretat i qualitat.

Les inversions en Alta Velocitat són el 71% del pressupostos pel ferrocarril, beneficiant només al 3,8% de les persones usuàries, per contra, el 96,2% de les usuàries del tren convencional, sols rebem el 29% de les inversions.

Els 60.000 M€ d’inversió en AVE, suposen que cada ciutadà de l’estat espanyol ha pagat 1.200 € per finançar un tren elitista i devorador de recursos mediambientals i econòmics, i que aprofundeix en la discriminació social.

Només en València, en 2017 i 2018, es van suprimir 2.000 trens per any de rodalies i regionals, quasi tots per falta de personal, material, o manteniment del material.

Les inversions dels últims anys han anat destinades a obres faraòniques com el Corredor Mediterrani, que és un AVE camuflat, i no han portat cap benefici a les persones usuàries.

Hui, la situació del ferrocarril es insostenible, i demanem, bàsicament:

1) Priorització de les inversions en allò més necessari i urgent, que a més és el que menys despesa econòmica comportaria.

2) Una reestructuració dels horaris i les freqüències que permeta un servei puntual i amb garanties de circulació, sense cancel·lacions d’última hora, i la contractació del personal necessari per garantir un servei públic de qualitat i amb les garanties de seguretat.

3) Rehabilitació i adequació de les estacions, donant prioritat als serveis més essencials, com sales d’espera, il·luminació adequada a les andanes, serveis, informació personal i amb pantalles, i acabar amb les barreres arquitectòniques per a persones amb diversitat funcional, bicicletes, etc.

4) Material ferroviari en condicions, segur i de qualitat, sostenibles i eficients energèticament, i dins dels estàndards adequats de soroll, i accessibilitat, sense deficiències tan usuals com portes o wc “inútils”.

5) Que opere el personal necessari a les estacions, amb l’atenció necessària a les màquines d’autovenda, torns, cancel·ladores, serveis, etc. sobretot, en els períodes de màxima afluència, on per a estalviar cues i situacions perilloses es deu agilitzar l’eixida pels torns deixant-los oberts en cas necessari.

6) Adaptació de les línies actuals de rodalies per tindre en compte les necessitats de la població, prolongar línies, reestructuracions que faciliten la possibilitat de comunicar les poblacions de tots els indrets amb les capitals administratives, els centres de treball i acadèmics.

7) En una fase també immediata, però posterior, canalitzar les inversions amb l’electrificació de totes les línies que encara no ho són i duplicar les vies en els trams necessaris.

8) L’aposta d’un transport públic de qualitat es tradueix en un impacte positiu en la qualitat de l’aire que respirem en les ciutats. Fer una ciutat més sostenible i més amable per a les persones passa per un sistema
ferroviari eficient que invite a deixar el cotxe a casa per a anar a la feina o la universitat.

Font: Redacció./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *