foradia mediambient

Araceli Poblador: “la comunitat educativa és el centre, però també els pares, l’Ajuntament i la societat”

• És molt important que eduquem en valors d’igualtat, de respecte, a compartir, a conviure amb el diferent • No crec que anem cap arrere, al contrari, crec que les noves generacions s’estan implicant cada vegada més, però per a aconseguir-ho hem de treballar molt.

La sotsdelegada del Govern en Alacant, Araceli Poblador, ha estat present a ‘L’esmorzar violeta’ que ha organitzat l’AMPA del Pare Vitòria amb motiu de la celebració del 8 de Març. Com a autoritat política, però també com a professora, ens respon a algunes qüestions sobre la lluita contra la violència de gènere des de l’educació.

– Quin és el paper del món de l’educació per a l’avanç contra la violència de gènere i cap a una societat més igualitària?

El paper és el principal. L’educació és el pilar fonamental per a acabar amb aquesta xacra. Sense pedagogia no s’acabarà mai amb la violència de gènere. Actes com el d’avui són espais d’igualtat, espais en els quals es creix en valors. És com l’arbre que creix des de la llavor. És molt important que eduquem en valors d’igualtat, de respecte, a compartir, a conviure amb el diferent, en què l’important no és el sexe, sinó la intel·ligència, el treball, l’esforç. Tot això es transmet des d’ací, des de les escoles i els instituts, però no a soles als alumnes. Aquest és un espai en el qual es comparteix pedagogia amb els pares i amb tota la comunitat educativa: el que hem de transmetre a la societat és que la comunitat educativa no és només el centre educatiu: són les pares, el poble, l’Ajuntament i tota la societat en general.

– En aquest sentit, què representen actes com el de ‘L’esmorzar violeta’?

Em pareix magnífic que durant el dia d’avui els centres com el Pare Vitòria es dediquen a conscienciar i visibilitzar aquest problema, perquè fins fa poc de temps això no es feia. Jo he sigut professora durant tota la meua vida, i ho segueix sent, i sé que les xiques i els xics estan dispostos al fet que treballem amb ells aquest tema. A més, aquest és un tema transversal, i això vol dir que no s’ha de treballar a soles una setmana o un dia, sinó que s’ha de treballar en totes les àrees i en totes les matèries, i això és el que s’està fent. A això cal afegir el Pla Director per a la Convivència i Millora de la Seguretat en els Centres Educatius i els seus Entorns, que són les xarades i tallers que les forces de seguretat imparteixen en els centres educatius sobre temes com l’assetjament escolar, mobbing o la violència de gènere, etc.

– Tot aquest treball que es realitza als centres educatius, d’alguna manera, van més enllà dels centres. Al final es tradueixen en una educació per a la societat, veritat?

Clar, quan parlem de pedagogia, no a soles parlem dels centres educatius: tots aquests alumnes ixen fora al carrer i per tant la informació ha d’estar present en els centres de treball, en les empreses, en tota l’Administració de l’Estat… En tots els espais ha d’estar present el tema de la igualtat.

– Creus que les noves generacions estan adquirint la sensibilitat necessària?

Jo, com a professora, crec que hem de treballar molt per a aconseguir-ho. No crec que anem cap arrere, al contrari, crec que les noves generacions s’estan implicant cada vegada més, però per a aconseguir-ho hem de treballar molt.

Font: Redacció./


museus alcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *