foradia pressupostparticipatiualcoi

L’IES Pare Arques publica un llibre pel seu 50 aniversari

• Un llibre que arreplega la seua història, els seus elements característics, testimonis de professors, autoritats i alumnes i fotografies representatives • Ens expliquen tot els seus detalls Pedro Juan Parra, professor jubilat de Geografia i Història al centre, i Alejandro Barber, professor actual de la mateixa matèria.

L’IES Pare Arques de Cocentaina ha celebrat recentment el seu 50 aniversari. Per a fer-ho, entre altres actes, ha publicat un llibre que arreplega la seua història, els seus elements característics, testimonis de professors, autoritats i alumnes i fotografies representatives. El resultat és un document, que surt de la iniciativa del Departament de Geografia i Història del centre i que s’elabora amb la col·laboració de l’AMPA i l’Ajuntament, de referència, no a soles per a tot qui haja estat vinculat al centre educatiu, sinó també per a la història del municipi i dels seu entorn.

Ens expliquen tot els seus detalls Pedro Juan Parra, professor jubilat de Geografia i Història al centre, i Alejandro Barber, professor actual de la mateixa matèria.

Va ser en octubre de l’any 1967 quan es va establir el centre a Cocentaina, com la Secció Delegada Mixta de l’IES Pare Vitòria d’Alcoi. Des de llavors, els alumnes de Cocentaina i dels pobles d’El Comtat van poder gaudir d’un servei educatiu sense la necessitat de desplaçar-se a Alcoi.

Però és en 1975 quan el centre adquireix la seua identitat pròpia, assumint el seu nom actual i la seua autonomia administrativa. Les seues instal·lacions actuals es van construir en l’any 1996, adaptant-se a les necessitats educatives del moment, que incloïen els estudis de Formació Professional.

Al llarg dels anys, igual que va succeir amb l’IES Pare Vitòria en el seu moment, la demanda d’alumnes va augmentar fins al punt de necessitar una ampliació del centre per a millorar les oportunitats educatives dels alumnes de la comarca. Per a fer-ho, en 2003, es procedeix a la creació i inauguració de la Secció de l’IES Pare Arques a Benilloba.

El llibre integra, de la mà dels estudis dels nostres entrevistats i altres experts, els detalls d’aquests fets, tot contextualitzat en el moment històric del municipi i els seus principals factors socials, polítics, culturals i econòmics, i il·lustrat amb anècdotes representatives de la seua identitat.

Tal com ens comenten Pedro Juan i Àlex, l’IES Pare Arques sempre ha destacat per la implicació del seu professorat, a més d’en reivindicacions per les millores educatives i la defensa de la llengua, en projectes d’innovació pedagògica. Alguns d’ells estan presents als articles del llibre, per exemple, al de José Cantó ‘Un lligam de ciència… amb el Pare Arques’, al de Josep Martínez Sanchís ’14 anys sota la llum del projector’ o al de Vicent Luna ‘La càpsula del Temps de l’IES Pare Arques’.

Altres dels capítols del llibre, a banda dels realitzats per l’alcaldessa del municipi, el director, Àlex Bertomeu, i l’AMPA del centre, són: ‘Elles també’, d’Eva Cuesta, ‘Necessitem un institut nou’, d’Ignasi Helecto; ‘Fent comarca’ de Rafa Enguix; i ‘Història dels Cicles formatius de l’IES Pare Arques’, d’Ismael Gisbert. L’article de Pedro Juan porta el nom de ‘La vida a Cocentaina en la primera etapa de l’institut de batxillerat: els anys seixanta i setanta’. I el d’Àlex Barber ‘Història de l’Institut de Cocentaina: 50 anys d’Educació Pública’.

El capítol ‘Record i vivències de l’institut’, per la seua banda, està realitzat per algunes de les alumnes de les primeres promocions de l’IES, Pepi Llorens, Rosalia Ivorra, Teresa Vidal, Purín Pascual, Consuelo Brotons, Mª Consuelo Brotons i Mª Isabel Llorens.

Els actuals alumnes també tenen la seua presència al llibre. En concret, en ell consten alguns dels relats guanyadors del concurs literari que va celebrar el centre durant el curs 2017 i 2018: els d’Aitana Mar, Nolaska Molina, Alba Gallego, Anna Vilaplana, Almudena Martínez i Mireia Brotons. I una poesia de Rocio Briet.

Un altre dels components essencials del llibre és la compilació de fotografies i imatges que resumeixen alguns dels moments i espais emblemàtics, que han sigut donades per part de gent que ha estat, al llarg de les últimes dècades, vinculades al centre.

Finalment, el llibre conclou amb una memòria de les activitats realitzades amb motiu del 50 centenari, que conclouen amb aquesta publicació.

Font: Rodrigo Paños./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *