Foradia ajualcoitel

Jornada per la Gestió Pública de l’Aigua: “hi ha raons per a recuperar el servei”

• Alcoi es troba en una situació avantatjosa per a recuperar la gestió pública del servei, ja que el contracte amb l'empresa privada que el gestiona finalitza l'any 2020 • A la Jornada s'ha recalcat que hi ha una tendència mundial cap a la remunicipalització dels serveis d’aigua

Hi ha raons per a remunicipalitzar la gestió pública de l’aigua. Entre elles destaca el conflicte d’interessos entre l’empresa privada, que té l’objectiu de fer guanys, i el dret fonamental a l’accés a l’aigua potable dels ciutadans. Aquesta ha sigut la idea de partida de la Jornada ‘Clar com l’Aigua’ que ha organitzat la Iniciativa Ciutadana per la Gestió Pública de l’Aigua, presentada per Francesc La Roca, doctor en economia i soci fundador de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua.

Alcoi es troba en una situació avantatjosa per a recuperar la gestió pública del servei, ja que el contracte amb l’empresa privada que el gestiona finalitza l’any 2020. Així ho ha expressat Josep Lluís Henarejos, gerent d’Aguas Municipales de Xàbia SA, empresa 100% de titularitat municipal, qui ha destacat l’avantatge de comptar amb el Campus de la Universitat Politècnica de València, que podria facilitar l’accés dels suports tecnològics necessaris, tal com estan fent-ho ja a Xàbia.

Per altra banda, a la Jornada s’ha recalcat que hi ha una tendència mundial cap a la remunicipalització dels serveis d’aigua, que es va iniciar a París en 2010. Ho ha explicat Luis Babiano, gerent de l’Asociación Española de Operadores Públicos de Abastecimiento y Saneamiento, que agrupa 72 municipis de l’estat espanyol amb gestió pública, qui ha expressat que “des d’aleshores s’hi han afegit a la remunicipalització nombrosos municipis a tot el món i en els últims temps diverses ciutats espanyoles“.

La sessió de ponències ha conclòs amb la intervenció de Francisco Rodríguez, membre de la Taula de l’Aigua de Terrassa, població que recentment ha municipalitzat el servei d’aigües, després d’una intensa campanya ciutadana. Per a Rodríguez, la remunicipalització és molt més que la gestió directa: significa també un procés d’apropiació cultural i de corresponsabilitat ciutadana. L’experiència de Terrasa compta amb un Observatori de l’Aigua, un espai per facilitar la participació, la creació de coneixement, la formació com a pràctica contínua, la coordinació municipal i supramunicipal, la transparència i el control per a una gestió òptima.

La Jornada, celebrada al Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València, que ha congregat a més de 80 assistents i diferents experts de diversos municipis, ha finalitzat amb una taula redona, en la qual han participat, a més dels ponents, Fernando Antón (secretari general del cicle de l’aigua de la Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO), Pilar Moncho (regidora d’Aigües i Sanejament de l’Ajuntament de Sueca) i Jordi Martínez (regidor de Medi Ambient i d’Obres i Serveis Públics de l’Ajuntament d’Alcoi).

Entre altres qüestions, el debat s’ha centrat en el model de gestió pública que necessita Alcoi. El regidor Jordi Martínez s’ha manifestat favorable a la creació d’una empresa pública per a gestionar el servei d’aigües; i també ha parlat de buscar un soci tecnològic, figura pròpia de les empreses mixtes. La resta de participants han sigut molt crítics amb el sistema d’empresa mixta.

La Iniciativa Ciutadana per la Gestió Pública de l’Aigua d’Alcoi es mostra molt satisfeta amb la realització d’aquesta Jornada i anuncia que continuarà amb les seues activitats per tal d’aconseguir la remunicipalització del servei d’aigües d’Alcoi.

Font: Redacció./


ajuntalcoi

ajualcoiturisme

artacasamuntany

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *