foradia subscriutegrat

Estefania Blanes: “els drets i llibertats socials estan cada vegada més amenaçats”

· Entrevista a Estefania Blanes, candidata a les Corts Valencianes per Unidas Podemos-Esquerra Unida: "som l’única garantia per dur endavant els canvis estructurals que necessitem com a societat". · Les grans reformes que necessita aquest país exigeixen que Unides Podem siga una força gran al Congrés

Estefania Blanes ha sigut durant els últims anys regidora d’Alcoi. Enguany ha decidit fer el pas i presentar-se com a candidata per a exercir de diputada a les Corts Valencianes, per Unidas Podemos-Esquerra Unida. Ens transmet algunes de les seues valoracions sobre diferents aspectes de l’actualitat.

– Bon dia, Estefania. La probabilitat del fet que sigues diputada autonòmica a partir del 28 d’abril és molt elevada. En tal cas, quines seran les línies del teu treball?

Nosaltres com a grup, i jo particularment, apostaré per garantir més i millors serveis públics per a la ciutadania. Però també més democràcia i participació, perquè siga la gent qui trie allò que vol fer amb els impostos que paga. Per últim, continuarem lluitant per garantir els drets i llibertats de la gent, cada vegada més amenaçats per les reformes del Partit Popular i per les bogeries que planteja Vox. La situació és molt perillosa, crec que no som del tot conscients de cap a on ens pot dur un partit que comparteix més programa polític amb el franquisme que amb la democràcia moderna.

– Si fos possible, formaríeu part d’un nou Govern del Botànic? En tal cas, quins distintius considereu que podríeu aportar al mateix?

Som l’única garantia per dur endavant els canvis estructurals que necessitem com a societat. Quan es tracta de revertir un servei privatitzat a nosaltres no ens crida l’empresa de torn que està enriquint-se amb eixe servei per a dir-nos res. Ni ens criden els bancs quan apostem per recuperar els diners del rescat o sancionar-los per tindre tants habitatges buits. Ni tampoc rebem cridades dels grans empresaris quan exigim que el seu benefici no pot basar-se en rebaixar els salaris als treballadors o acomiadar-los del seu lloc de treball. I no ens criden perquè ni els tenim por ni tenim cap deute amb ells. Nosaltres no servim a eixa xicoteta elit de poderosos, nosaltres servim a la gent i defensem els seus interessos.

– Des d’Unides Podem-Esquerra Unida heu fet públic el vostre programa electoral, comenta’ns algunes de les seues claus.

Té una clau principal: passar de simplement “gestionar bé” a ampliar drets i serveis per aconseguir una igualtat real en la societat. Per això hem proposat, d’entre altres, la creació d’una empresa pública d’energia que garantesca un preu assequible per a les famílies i el teixit econòmic, perquè la gent no haja de triar entre menjar o tindre aigua calenta i que el preu no puge de forma automàtica cada vegada que pugen o baixen les temperatures. El tronc principal, són els serveis públics, tant pel que fa a la seua gestió directa des de l’administració pública, com garantir la seua qualitat, com l’ampliació d’aquests.

– Com podrien aquests plantejaments redundar en Alcoi?

La creació d’una empresa pública d’energia no tan sols beneficia a les famílies, també a la indústria i empreses de la nostra ciutat i comarca. Reduir el preu de l’energia és una gran notícia per al xicotet comerç que treballa amb marges de benefici menuts i que, amb aquesta mesura, podrà incrementar-los. Però també és molt bona notícia per a la indústria, tan important en la nostra zona, perquè un dels grans costos és precisament l’energia que necessiten per funcionar. D’aquesta manera, reduint costos fixos de producció, les empreses podran destinar més pressupost a la contractació de personal i a millorar les condicions laborals actuals. També tenim una gran oportunitat els propers anys d’avançar en la remunicipalització de serveis bàsics.

– Parla’ns de les vostres mesures per a generar ocupació de qualitat?

Les grans reformes que necessita aquest país exigeixen que Unides Podem siga una força gran al Congrés, perquè ni el PSOE és garantia d’ocupació de qualitat (encara ens preguntem per què no han derogat la reforma laboral de Rajoy) ni l’aspiració de 5 diputats de Compromís pot determinar la política. En l’àmbit del País Valencià proposem dos grans eixos de treball: passar d’una economia del turisme a una economia productiva que genere valor i augmentar la inspecció laboral per evitar el frau i l’economia submergida.

– Heu proposat també una Llei de Mobilitat Sostenible per tal de vertebrar el territori, en què consisteix? Com afectaria les Comarques Centrals Valencianes?

El gran problema de que la xarxa de rodalies es determine des de Madrid, és la irrellevància que tenim els municipis i comarques que no som la capital de cada comunitat autònoma. Tindre eixes competències ens permetrà desenvolupar un sistema de transport públic que prioritze la vertebració territorial i social del País Valencià en el seu conjunt i no tan sols de València com a capital. Volem un transport públic que connecte a tota la ciutadania, no tan sols a les grans àrees metropolitanes.

– La millora del sector agrari és una de les necessitats que heu plantejat recentment, quin és el seu estat? 

L’agricultura valenciana es troba en una situació límit que pot provocar la seua desaparició forçada en pocs anys. La competència deslleial provocada per les multinacionals que operen en països del tercer món i la compra de productes per preus injustos per part dels distribuïdors pot enfonsar definitivament el sector. La conseqüència no és tan sols la perduda de llocs de treball, també l’abandonament de terres incrementant la degradació del territori, l’augment d’incendis o majors problemes sanitaris produïts per la baixa qualitat dels productes que vénen de fora.

– Què proposeu al respecte?

El què hem proposat és una bateria de mesures destinades a protegir l’agricultura autòctona, augmentant controls sobre els productes que arriben de fora, derogar els tractats internacionals signats des de la Unió Europea i aprovant una Llei de Preus per al sector, impedint que els distribuïdors acaparen tot el marge de benefici empobrint als agricultors.

Font: Rodrigo Paños./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *