foradia mediambient

Podem Alcoi: “no tenim deutes amb els bancs, només ens devem a la gent”

· El feminisme i la sostenibilitat són els dos eixos fonamentals del nostre programa · Som lliures per a perseguir el frau fiscal i a tots aquells que s'anomenen patriotes però no tributen ací i s’emporten els diners als paradisos fiscals

S’aproximen les eleccions generals i autonòmiques, volem parlar amb els diferents grups municipals perquè ens traslladen les seues propostes i valoracions. En aquest cas parlem amb la candidata a l’alcaldia per Podem Alcoi, Naiara Davó, i el segon membre de la llista de la formació, Cristian Santiago.

– Recentment des de Podem Alcoi heu arreplegat centenars de propostes de la ciutadania, comenteu-nos algunes conclusions

Cristian: fa uns mesos vam iniciar les “Àrees morades”, diferents comissions programàtiques, per a dissenyar el programa. I vam començar a fer eixides pels diferents barris per a recollir propostes de les veïnes i veïns d’Alcoi. La idea era construir un programa electoral amb la gent. La majoria de les propostes estaven vinculades al medi ambient, a la mobilitat, a la joventut al feminisme… van recollir al voltant de 350 propostes el que demostra que les veïnes i veïns d’Alcoi tenen ganes de participar de la seua ciutat.

– Un dels punts que esteu plantejant és una transició verda, en què consisteix? 

Cristian: la nova transició verda és un projecte de país de Podemos que es reprodueix als territoris i els municipis. Suposa un canvi en el model energètic productiu i de consum. Apostant per les energies renovables, la mobilitat sostenible, l’economia productiva, la recuperació dels serveis públics i la creació de llocs de feina verds i de qualitat.

– Heu plantejat que Alcoi necessitaria una regidoria de feminisme…

Naiara: el feminisme i la sostenibilitat són els dos eixos fonamentals del nostre programa. És imprescindible fer polítiques feministes i feminitzar la política. La perspectiva de gènere s’ha d’aplicar a totes les polítiques públiques i les institucions i les dinàmiques s’han de feminitzar, reduint la testosterona, conciliant la vida laboral i familiar i cooperant més en comptes de competir tant.

– També considereu important encetar una regidoria de benestar animal

Cristian: actualment la protecció animal els gestiona dins l’àrea de Salut Pública que la vegada està dins de l’ària de la regidoria de Benestar Social. Pensem que és hora de donar-li la importància que es mereix i per això proposem vincular-la a l’entorn natural i crear una Regidoria de Protecció animal i relació amb l’entorn natural. Tenim un entorn privilegiat i és moment de redoblar esforços en la seua conservació. A més una bona relació amb l’entorn i els animals aconsegueix societats més empàtiques i solidàries

– Parleu també de descentralitzar la cultura, en quin sentit?

Naiara: la cultura ha d’arribar a com més gent millor Per això és necessari dotar d’infraestructures els diferents barris de la nostra ciutat a més de crear una programació cultural a l’aire lliure que arribe a tots els barris.

– Heu comunicat el vostre posicionament a favor de la remunicipalització de serveis públics com l’aigua?

Naiara: l’aigua és un dret humà declarat per l’ONU i no pot estar en mans de grans multinacionals que res tenen a veure amb la garantia dels drets i sí amb l’obtenció de beneficis. És moment que des de l’Administració pública s’aposte fermament per recuperar els serveis bàsics com l’aigua, el transport públic, la neteja viària o la brossa. I per això nosaltres som imprescindibles, Podem som l’única garantia de la recuperació real dels serveis bàsics.

– Passant a l’àmbit estatal, Unidas Podemos ha sigut el partit polític més castigat mediàticament de la història de la democràcia espanyola, ara estan eixint a la llum fets que així ho demostren: hi ha hagut un entramat des d’on s’han fabricat proves falses contra l’organització. Com valoreu aquest assumpte?

Cristian: és molt greu que en una democràcia el partit polític que governa (el PP) utilitze el Ministeri de l’Interior i a policies corruptes per a fabricar proves falses i difondre-les a través de mitjans de comunicació amics. Una trama amb tres potes la política la policial i la mediàtica per a impedir que Podemos governe. En qualsevol democràcia consolidada això seria un escàndol enorme que tindria greus conseqüències polítiques i jurídiques. Per a tindre una democràcia de qualitat hem d’acabar amb ‘las cloacas del Estado’.

– Què té d’especial Unidas Podemos que genere tanta crispació per part dels grans sectors mediàtics i econòmics?

Naiara: no tenim deutes amb els bancs, no devem favors a ningú, només ens devem a la gent. Som lliures, lliures per demanar-li a la banca que ens torne els 60.000 milions d’euros què entre totes les espanyoles i espanyols els hem prestat. Som lliures per a perseguir el frau fiscal i a tots aquells que s’anomenen patriotes però no tributen ací i s’emporten els diners als paradisos fiscals. Diners que es deixen d’invertir en sanitat i educació pública, dependència, pensions, en la millora d’infraestructures i de transport públic.

– Una altra de les mesures que plantegeu és que l’educació siga gratuïta des dels zero anys fins a acabar els estudis universitaris.

Naiara: l’educació és una “arma de construcció massiva” i és obligació de les institucions públiques garantir l’accés i la igualtat d’oportunitats a tota la gent. L’educació és un dret i no una mercaderia. No pot ser un privilegi sols per aquells que se la poden pagar. Per això és necessari crear una xarxa d’escoletes infantils públiques de 0 a 3 anys mentre aconseguim augmentar els permisos de maternitat i paternitat que permeten conciliar la vida familiar i laboral. Alhora hem d’incrementar les beques universitàries que van ser retallades pel Partit Popular expulsant de les universitats a centenars d’estudiants.

Font: Rodrigo Paños./


agora

Una resposta de Podem Alcoi: “no tenim deutes amb els bancs, només ens devem a la gent”

  1. Jordiet el del Cabasset ha dit:

    Feminisme i sostenibilitat acabaran amb l’atur, la precarietat, la falta de model productiu a la ciutat,… Clar que sí. Endavant, Naiara! Com no ho haviem pensat abans?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *