foradia subscriutegrat

La gent d’Esquerra Unida també vol Guanyar Alcoi

Article per Lluís Torró Gil, Professor de la Universitat d’Alacant. Ex-regidor de l ‘Ajuntament d’Alcoi i ex-diputat a Les Corts Valencianes per EUPV

Des d’EU sempre hem defensat dues idees que formen part del nostre ADN com a organització: la necessitat d’una ampla confluència d’esquerres per a sumar forces que permeten avançar en la transformació social i que eixa confluència tingués el caràcter més democràtic i assembleari possible. A Alcoi, eixa estratègia es va plasmar primer amb la decisió d’impulsar EUPV i posteriorment amb la conformació de l’Entesa d’Alcoi. Sempre hem procurat la incorporació de persones a títol individual a un projecte municipalista assembleari.

La constitució de Guanyar Alcoi al 2014 (eco dels moviments socials nascuts amb el 15M i de les distintes propostes municipalistes i assembleàries que arribaven de llocs com Barcelona, sobretot) va rebre la nostra adhesió incondicional. Els militants i simpatitzants d’EU vam considerar des del començament que allò que estava naixent era la plasmació més clara de la nostra idea originària de conformació d’un moviment que ajuntara a gent i organitzacions de diferents ideologies que compartien la necessitat d’un canvi social que resolgués els problemes generals i millorara la vida de la gent treballadora i desafavorida. En cap moment vam tindre els dubtes o reticències que van manifestar altres organitzacions que, de fet, no hi van participar en la seua constitució (tot i que sí que ho va fer un grapat dels seus seguidors individualment).

Al llarg de quatre anys, hem estat immiscits en el projecte. La trajectòria de Guanyar Alcoi durant aquest temps ofereix un balanç positiu de defensa dels interessos col·lectius i d’esforç en l’estímul participatiu. La gent d’EU hi ha estat present com qualsevol altre que ho ha volgut fer i la nostra organització ha cedit tota el protagonisme a la plataforma dins l’àmbit municipal.

Quan des de Guanyar Alcoi es va decidir renovar l’impuls del 2014 i posar en marxa de nou un procés horitzontal, transparent, participatiu i assembleari per a oferir a la ciutadania d’Alcoi un projecte de regeneració de la ciutat, no vam tindre el més mínim dubte. La nostra decisió va ser la de fer costat a una elaboració programàtica i un procediment de triar la gent per a les llistes on tothom hi pogués concórrer en peu d’igualtat, on ninguna persona pogués veure’s afavorida o exclosa per pertànyer o no a qualsevol organització política. Fer costat, en definitiva, a una proposta nascuda i impulsada per les persones que hi decidiren participar, i comprometre’ns com a individus en un projecte que transcendira sigles i quotes de representativitat.

I n’estem ben satisfets. Alcoi és una ciutat que afronta greus problemes que sols podran resoldre’s si tota la ciutadania es compromet en un projecte col·lectiu de transformació. La pobresa, l’atur, la manca d’expectatives per als joves, els dèficits en infraestructures, la desastrosa planificació urbanística que ha permès l’assolament del centre històric i que genera un desenvolupament insostenible, les greus amenaces sobre l’aigua i els nostres valuosíssims recursos naturals, els problemes d’accessibilitat urbana, les dificultats d’aquelles persones que volen desenvolupar els seus projectes vitals sense haver de marxar de la ciutat, la desindustrialització, les dificultats del comerç de proximitat, el dolent funcionament de serveis essencials gestionats per empreses que sols es preocupen del seu benefici immediat, la desatenció a la cultura o el menyspreu pel patrimoni històric-artístic, tan sols podran trobar vies de solució amb l’esforç col·lectiu. Un esforç que ha de partir des de baix i que ha d’estar lliure d’interessos obscurs (siguen partidistes o empresarials). Eixa és la nostra aposta i la nostra proposta, cal, entre totes Guanyar Alcoi.

Font: Lluís Torró Gil, Professor de la Universitat d’Alacant. Ex-regidor de l ‘Ajuntament d’Alcoi i ex-diputat a Les Corts Valencianes per EUPV./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *