foradia subscriutegrat

Naiara Davó: “ens cal un Alcoi que recupere els serveis bàsics, ple d’oportunitats”

Naiara Davó és la candidata a l'Alcaldia d'Alcoi per Podem. En aquesta entrevista ens ofereix algunes de les propostes que planteja la seua formació per tal de millorar la ciutat d’Alcoi i la qualitat de vida de la població. A més, ens ofereix algunes dades personals curioses.

Bon dia Naiara, quines són les motivacions personals per a presentar-te com a candidata?

Ser conscient que podem fer altres coses i d’una altra forma. Amb decisions valentes i amb la gent. I la responsabilitat de saber que tinc el suport d’un gran equip que em va empènyer a encapçalar aquest projecte

Com definiries la teua candidatura?

És una candidatura intergeneracional, diversa i preparada per a governar. Amb gent valenta i compromesa que estima Alcoi. I que posa a disposició de la seua ciutat el seu bagatge personal, la seua experiència professional i la seua visió de ciutat. Tenim politòlegs, sociòlegs, advocades, biòlegs, mestres i professores, funcionaris, poetes, pensionistes, mestresses de casa, gent de la cultura, de la festa i activistes per la defensa dels drets humans, la igualtat i el benestar animal, que van a deixar-se la pell per l’Alcoi que volem.

– Com esteu vivint aquesta doble campanya política?

És esgotador, la veritat, però al mateix temps, estem carregades d’energia, força i il·lusió per a donar a conéixer el nostre projecte de país i la nostra proposta de ciutat, sostenible, feminista i plena d’oportunitats. Som la força de la gent i en Podemos anem com una locomotora en una campanya que marcarà el present i el futur d’Alcoi.

Quines són les principals potencialitats d’Alcoi que penseu que s’han d’aprofitar més o millor?

La principal fortalesa d’Alcoi és la seua gent. Tenim una ciutat viva en moltes vessants: el cultural, l’associatiu, l’esportiu, el festiu, la solidària. I això és gràcies a la participació i col·laboració de les veïnes i veïns. Tenim la capacitat de lluitar pel que volem, de reinventar-nos. Comptem amb un entorn natural i amb un potencial cultural envejables. A més tenim un patrimoni industrial únic en la zona, al que sumem patrimoni històric, hídric i immaterial. Per a Podem, la conservació del patrimoni d’Alcoi és imprescindible. Per altra banda som una ciutat amb dues universitats i centres de formació professional, d’on podem treure molt potencial.

Parleu de fer d’Alcoi una ciutat inclusiva que prioritze les necessitats de la gent i la creació de llocs de treball, en quin sentit?

Per poder desenvolupar els nostres projectes de vida ens cal un Alcoi feminista, que pose la vida en el centre, que tinga cura d’infants, joves i grans. Un Alcoi ple d’oportunitats, que cree llocs de feina, que recupere els serveis bàsics (aigua, neteja viària, recollida de brossa), que siga accessible per a tothom, que coopere amb la comarca per a reimpulsar la indústria, el comerç local i l’agricultura. Que tinga vivenda pública. Les cures, la sostenibilitat i la recuperació de serveis possibiliten la creació de llocs de feina, per exemple. També els plans d’ocupació relacionats en el nostre entorn natural o l’acompanyament a gent gran. O amb col·laboració amb altres administracions, per implementar l’eficiència energètica. La recuperació de l’economia vindrà a través d’un canvi en el model energètic, productiu, de consum i relacional.

– Un dels vostres plantejaments és la feminització política, com es pot concretar?

Feminitzar la política significa posar la vida en el centre. I va més enllà de la participació activa de les dones en l’esfera pública; significa posar les seues necessitats en l’agenda pública. A més, entendre que las tasques de cures (assignades majoritàriament a les dones) són, per imprescindibles, una responsabilitat pública i, per tant, les administracions públiques ens hem d’ocupar i també facilitar-les. Les polítiques públiques han de dissenyar-se per tant des d’una perspectiva de gènere. I la vida ha de deixar d’estar al servei del sistema econòmic; el sistema econòmic ha d’estar al servei de la vida.

La sostenibilitat és un altre dels conceptes claus del vostre programa, com pot Alcoi reduir el trànsit i la contaminació?

Proposem una Nova Transició Verda com a projecte de futur sostenible per a Alcoi. Dins d’aquesta proposta, un dels pilars fonamentals és la transició energètica, que pretén potenciar el consum públic d’energies renovables, les plaques fotovoltaiques, plaques solars tèrmiques i les calderes de biomassa en tots els edificis municipals i centres educatius públics. Fomentar l’autoconsum en les instal·lacions públiques i l’ús sostenible de biomassa local. I l’eficiència energètica en les instal·lacions municipals i la indústria. Tenim clar que no podem tindre una ciutat amb uns nivells de contaminació tan elevats com els actuals. Hem d’apostar pel transport públic i per les noves alternatives de transport sostenible. També seguir els plans de mobilitat per reordenar el trànsit. A més, el Centre s’ha de peatonalitzar.

– Heu proposat la creació d’un alberg a la Font Roja, podria potenciar el turisme?

Tenim un entorn natural envejable que podem potenciar creant un alberg de muntanya per a senderistes i amants de la natura, que dinamitze la zona des d’una perspectiva sostenible, educativa i tenint cura de l’entorn privilegiat del qual disposem. És una opció inexistent, que suma a l’oferta hostalera existent, i que té un marcat caire sostenible i educatiu.

– Esteu dispostos a formar part d’un Govern en coalició amb altres partits?

En Podem tenim vocació de Govern. I eixim a guanyar les eleccions. No tenim cap dubte que hem d’evitar tornar al blanc i negre. Sabem quins són els nostres adversaris polítics i els nostres possibles aliats. El temps de les majories absolutes ja ha acabat. I entenem que dins de l’espai progressista és moment de diàleg i entesa. No d’enfrontaments i crispació. Cal voluntat i capacitat d’arribar a acords.

Questionari Personal

– Una pel·lícula que t’agrade especialment

Tomates verdes fritos

– Un llibre o un autor

‘Amor meva’, d’Isabel Clara Simó

– Un referent polític

Hipatía d’Alejandria

– El primer treball

De cangur de dues germanes

– Què faries si et tocara la loteria

Dedicar-me a la cooperació internacional

– Què et lleva la son

Que pensem que hi ha un nosaltres i un ells

– Que te’n portaries a una illa deserta

A la meua filla

– Una mania personal

Tindre la llum molt fluixa

– Una cosa que faces  malament

Cantar

Font: Rodrigo Paños./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *