foradia subscriutegrat

Resultats electorals a Alcoi: 18 regidors per a l’esquerra i 7 per a la dreta

· El PSOE ha sigut el partit polític alcoià més votat: amb 12.603 vots, aconsegueix 12 regidors · Les alcoianes i els alcoians han oferit la seua confiança majoritàriament a les forces d’esquerra

El PSOE ha sigut el partit polític alcoià més votat: amb 12.603 vots, aconsegueix 12 regidors, 3 més dels que va sumar en els darrers comicis. Un resultat que li garanteix la continuïtat en el Govern, sent aquesta que comença la seua tercera legislatura seguida. Les alcoianes i alcoians demostren així que estan satisfets amb la gestió que ha dut a terme durant els últims anys. A aquesta raó, per a explicar la seua ampla victòria, caldria afegir el vent a favor que el PSOE bufa des de l’esfera estatal, on recentment ha aconseguit la majoria dels vots espanyols.

El segon partit alcoià més votat, el PP, registra una gran diferència de força respecte del primer: només 4 regidors (4.756 vots), el mateix nombre que va aconseguir en els comicis del 2015. El seu candidat, Quique Ruíz, ha aconseguit frenar la tendència de caiguda dels populars, que durant aquest cicle electoral han patit una pèrdua de poder en molts territoris.

Ha aconseguit resistir també l’emergència d’una força política que, en bona part, competeix ideològicament amb el seu partit, Vox, que, per la seua banda, amb 1.598 vots, assoleix ficar un regidor en la Corporació alcoiana, David Andrés Abad.

Compromís, amb 2.555 vots i 2 regidors (Màrius Ivorra i Elisa Guillem), ha quedat establert en el tercer lloc del pòdium alcoià. Perd un regidor respecte als resultats que va obtenir en 2015, que presumiblement ha anat a parar al PSOE.

Un altre regidor de l’esquerra que ha anat a parar al PSOE prové de Guanyar Alcoi, que en 2015 va sumar 5 regidors i ara, separat de Podem, consolida 2 edils (2.255 vots), Sandra Obiol i Pablo González. Aquesta pèrdua possiblement ha sigut motivada per la no confluència entre les dues formacions.

Podem Alcoi, sent la primera vegada que es presenta en solitari a unes eleccions municipals, i sumant pocs vots més que Guanyar (un total de 2.398), obté també 2 regidors, que són Naiara Davó i Cristian Santiago.

Ciudadanos, per la seua banda, ha perdut 2 edils respecte als que va obtenir en 2015, quedant-se també amb 2 regidors (2.473 vots), que són Rosa García i Marcos Martínez. Una baixada que s’explica en bona part pel conflicte intern que ha patit el partit a causa de la manca de consens de l’elecció del seu cap de llista, que finalment no va ser Miquel Antolí, com volia part de la seua militància.

Un dels partits presentats a les eleccions municipals ha quedat sense representació a l’Ajuntament d’Alcoi, Tercera Edad en Acción, que comptava amb Maria Dolores Caldero com a cap de llista.

Amb aquests resultats damunt de la taula, falta saber si el PSOE vol continuar governant en solitari o prefereix incorporar alguna formació a l’equip de Govern per a ampliar la contundència i eficàcia de la gestió de la ciutat. Segons declaracions que ha fet Toni Francés als mitjans de comunicació durant la campanya electoral, si es donara aquest escenari, els partits amb els quals podria governar són Podem i Compromís.

La conclusió final és que les alcoianes i els alcoians han oferit la seua confiança majoritàriament a les forces d’esquerra, que sumen un total de 18 regidors. La suma dels edils dels partits de la dreta, que mai en la història de la democràcia espanyola havien estat (igual que estan els d’esquerra) tan fragmentats, és de 7 edils.

Font: Rodrigo Paños./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *