foradia cdturisme

Fi a la zona 14 del Pla Eòlic valencià després de 15 anys de lluita

Llum verda a la decisió provisional de la Conselleria d'Economia Sostenible de suspendre el pla, que posava en perill fins a gairebé vint municipis de les comarques pròximes

Disseny: Sílvia Faus

Reconeguda la resolució del passat 17 d’abril de 2019 en la qual el conseller d’Economia Sostenible, Sectors productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, va resoldre denegar l’aprovació provisional del pla especial de la zona eòlica número 14, mitjançant delegació en la directora general d’Energia, Maria Empar Martínez Bonafé.

La història

Fa gairebé 15 anys, un 17 de juny de 2004, es publicava en el DOGV núm 4.777 la resolució per la qual se sotmetia a informació pública el pla especial de la zona 14, els avantprojectes dels parcs eòlics i les seues línies d’evacuació, l’estudi d’impacte ambiental d’aquesta zona eòlica, promoguda per Vent, Sol i Energia (drets a la zona 14 transmesos per Guadalaviar i EYRA, 2003 i 2006).

Inicialment es tractava de tres centrals eòliques, Alfaro, Tossal del Rei i Lloma Redona, en els termes municipals d’Almudaina, Balones, Benialfaquí (Planes), Benimassot, Castell de Castells, Fageca, Famorca, Millena i Tollos, amb 50 aerogeneradors, una potència total de 100 MW i tres subestacions elèctriques. El 2006 l’extensió dels tres parcs de la zona 14 a les serres d’Alfaro i Almudaina va ser objecte de nova modificació per la qual es reduïa la potència a la zona 14 a 40 MW per augmentar la de la zona 7 fins als 56 MW, per part de l’empresa EYRA. Una autorització de 2006 establia 31/12/2007 com a data màxima per a l’execució de la totalitat dels parcs eòlics. Així mateix, la infraestructura d’evacuació dels parcs eòlics de la zona 14 es projectava sobre la línia Alzira-Xixona, sense haver estat objecte de la deguda planificació, fet que suposa una incidència negativa en la viabilitat industrial.

Els pobles directament afectats per les línies d’alta tensió i els parcs eòlics eren: Almudaina, Balones, Benillup, Benialfaquí, Catamarruch, Margarida, Planes, Benimassot, Castell de Castells, Cocentaina, Fageca, Famorca, Gorga, Millena, Quatretondeta, Tollos, Beniaia i la Vall d’Alcalà. La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat (CEEC), una plataforma cívica de ciutadanes i ciutadans, resolutiva, formada i incansable en la defensa de les nostres serres i valls, planteja que aquest projecte ens afectaria a tots els habitants i visitants d’una àmplia extensió.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *