PSPV, Compromís i Unides Podem arriben a un acord per a reeditar una segona edició del Pacte del Botànic
Columna per Javier Llopis

La Generalitat Valenciana estarà governada els pròxims quatre anys per un pacte tripartit d’esquerres en el qual participaran el PSPV, Compromís i Unides Podem. La gestació de la segona edició del Botànic -ara a tres bandes- va estar envoltada d’incertesa i de tensió fins a l’últim minut a causa de divergències entre els tres partits en el repartiment de conselleries. Finalment, l’acord es va segellar dimecres passat en un acte que es va desenvolupar al Castell de Santa Bàrbara a Alacant i que va culminar aquest dijous amb la investidura de Ximo Puig com a president del govern autonòmic.
Les divergències entre socialistes, Compromís i Unides Podem van mantindre la falta d’acord fins a la nit del dimarts. La sessió d’investidura estava prevista per al dimecres i seguien les diferències entre els tres partits d’esquerres entorn del repartiment d’àrees de govern. Una reunió d’urgència entre Ximo Puig, Mónica Oltra i Rubén Dalmau desbloquejava la situació pocs minuts abans de l’inici del ple de les Corts. S’optava per una solució insòlita i inèdita: el president pronunciava el seu discurs d’investidura i la sessió se suspenia fins al matí del dijous. El text de l’acord se signava en la vesprada del mateix dimecres en un acte protocol·lari celebrat al Castell de Santa Bàrbara d’Alacant i Ximo Puig era investit president de la Generalitat en el matí del dijous, rebent els vots de socialistes, Compromís i Unides Podem.
La segona edició del Pacte del Botànic se salda amb sis conselleries per al PSPV (inclosa Presidència), amb quatre conselleries per a Compromís (inclosa la vicepresidència primera) i amb dues conselleries per a Unides Podem (inclosa la vicepresidència segona). Les àrees de poder en el nou govern autonòmic queden distribuïdes de la següent forma: els socialistes assumeixen la Presidència de la Generalitat amb àrees com a Turisme i Administració Local, Hisenda, Justícia, Sanitat, Universitats i Obres Públiques; Compromís assumirà la vicepresidència primera amb totes les seues competències en assumptes socials, Agricultura i Medi Ambient, Educació i Cultura i Economia i Unides Podem controlarà una vicepresidència segona amb competències d’Habitatge i una conselleria de Qualitat Democràtica en la qual s’inclouran també les competències de Transparència. Finalment, s’ha descartat la possibilitat de crear conselleries específiques per a les àrees de Cultura i Turisme.

Cal assenyalar que el nou govern autonòmic estarà marcat per la continuïtat, amb tres conselleries de nova creació: la d’Universitats, que es separa d’Educació, la d’Habitatge, que procedeix d’Obres Públiques i la de Qualitat Democràtica. Quant a noms, la presidència de Ximo Puig comptarà amb dos vicepresidents: Mónica Oltra, que continuarà sent la portaveu del Consell, i la de Rubén Dalmau, líder de Unides Podem. Cal assenyalar que com molt probable la continuïtat de Vicent Soler al capdavant d’Hisenda, de Gabriela Bravo en Justícia, d’Ana Barceló en Sanitat, de Vicent Marzá en Educació i Cultura i del murero Rafa Climent en Economia. Pel que respecta a les àrees gestionades per Podemos, Rubén Dalmau assumirà Habitatge i Rosa Pérez, Qualitat Democràtica.
En un altre ordre de coses, cal subratllar que el nou Consell oferirà una altra important novetat: la creació de diferents organismes autònoms per a gestionar àrees relacionades amb el medi ambient, les polítiques socials i la millora de la gestió pública. En aquest sentit, està prevista la creació d’una Agència del Canvi Climàtic, una Agència Valenciana de l’Energia i una oficina específica d’atenció als refugiats. També s’inclouen dins d’aquest apartat un Institut Valencià d’Estudis Avançats i una oficina destinada a la simplificació administrativa. Així mateix, la nova administració autonòmica mantindrà la fórmula del mestissatge per al nomenament d’alts càrrecs i llocs intermedis, mesclant dirigents dels tres partits del pacte en les cúpules dels diferents departaments.
Entesa amb Alcoi

Pel que respecta a Alcoi, la renovació del Pacte del Botànic assegura la continuïtat en la col·laboració entre el govern autonòmic valencià i l’Ajuntament. La legislatura municipal que ara comença passa pel desenvolupament d’importants projectes en els quals és imprescindible el suport del Consell. Actuacions com la del parc empresarial de l’illa de Rodes o la recuperació del Molinar serien inviables sense les aportacions econòmiques de la Generalitat. El bon enteniment existent entre l’alcalde socialista, Toni Francés, i el president Ximo Puig ha sigut una de les claus de la passada legislatura municipal i ha trencat dècades de desacords entre Alcoi i València. També és important la continuïtat de Rafa Climent al capdavant d’Economia i Indústria, ja que l’ex alcalde de Muro s’havia compromés amb projectes importants com el de la instal·lació de l’Institut Tecnològic de la Cosmètica a Alcoi.
La Comunitat Valenciana afronta els pròxims quatre anys en mans d’un govern d’esquerres. La continuïtat del Botànic suposa un pas més en el procés de reconstrucció d’una autonomia seriosament afectada per les etapes de corrupció i balafiament del PP. Si durant la passada legislatura eren contínues i inevitables les referències a l’herència rebuda, ara els partits progressistes s’enfronten a un mandat polític que haurà d’estar marcat per la gestió.
Comenta i participa-hi