foradia subscriutegrat

El Museu Arqueològic ja exhibeix la Campana de Barxell totalment restaurada

Aquesta peça gòtica del segle XVI, restaurada després de ser recuperada en 2018, està declarada Bé d’Interés Cultural (BIC)

La campana de l’ermita del Mas de Barxell ja està en Alcoi, totalment restaurada, després que fóra robada en 2005 de l’ermita del paratge.

La peça gòtica del segle XVI va ser recuperada, ara fa un any, pel Grup de Patrimoni Històric de la Unitat de la Policia Nacional adscrit a la Comunitat Valenciana, i enviada a ser restaurada per especialistes. Per fi, la campana torna a Alcoi, i ja es pot admirar en el Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó en tota la seua esplendor.

La peça, que està datada en l’any 1520 aproximadament, ha sigut soldada, se li ha afegit un jou de fusta i un suport per a poder mostrar al públic el seu soroll únic. La campana de Barxell està declarada Bé d’Interés cultural (BIC) pel Decret 217/2018, de 30 de novembre, del Consell pel qual es declaren béns mobles d’interés cultural el conjunt de setanta campanes gòtiques de la Comunitat Valenciana. Amb aquest BIC, Alcoi ja compta amb un total de 23, essent la campana de Barxell l’únic en la categoria de béns mobles.

La campana per la seua forma és una típica campana gòtica, molt allargada, quasi en forma de trompeta, amb un diàmetre de 35 centímetres i un pes aproximat de 23 kg, i compta amb una inscripció en llatí  incompleta “sancta maria ora pro nobi”, incompleta perquè  hauria de posar “nobis” però van posar el símbol de separació en compte de la s. També té una creu amb pedestal, un clar marcador temporal, ja que aquesta mida de creu, gairebé un terç de la campana, no apareix fins al primer terç del segle XVI.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *