foradia pressupostparticipatiualcoi

Ximo Puig: necessitem d’una ‘acció conjunta’ de la Generalitat, ajuntaments i diputacions per frenar el despoblament

• Dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana, un total de 215 tinguen una població inferior als 1.000 habitants • "Si hi ha una qüestió que cal situar en el futur de la governança en la Comunitat és la descentralització", ha subratllat Puig • La Generalitat ha posat en marxa l'Agenda Avant de lluita contra la despoblació en els municipis valencians • El president ha assistit a Castelló a la presa de possessió de la directora general de l'Agenda Valenciana Antidespoblament, Jeanette Segarra

El president de la Generalitat, Ximo Puig, destaca que la Generalitat aposta per una “acció conjunta” de totes les conselleries al costat dels ajuntaments i les diputacions per a posar fre a la despoblació en la Comunitat Valenciana, a través d’instruments com les polítiques d’ocupació.

Puig s’ha pronunciat així durant l’acte de presa de possessió de la directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament, Jeanette Segarra, que ha tingut lloc a Castelló.

És el moment de l’acció conjunta i per això és molt positiu que puguem alinear tots els recursos, perquè aquesta és una qüestió de gran transcendència”, ha considerat el president, que ha manifestat el “compromís” del Govern valencià “perquè totes aquelles persones que vulguen puguen viure amb dignitat als nostres pobles”.

En aquest sentit, ha considerat que la “dualització” que es produeix en la Comunitat “no és un problema sol per a aquells que viuen en el territori de l’interior,” sinó per a tot el conjunt.

Per al cap del Consell, cal insistir en la superació de la dualitat i els desequilibris i, en aquest sentit, ha afegit que la “desertització humana” té conseqüències a diferents nivells, com l’ecològic o el cultural, a més d'”en el que és la mateixa identitat”.

Abordatge municipal

Puig ha reconegut que “finalment, la despoblació s’ha posat en l’agenda política, tant en l’àmbit d’Espanya com en l’àmbit dels territoris” i ha lamentat la “doble invisibilitat” de la Comunitat, que “té onze punts menys de renda per càpita que la mitjana nacional i, d’altra banda, un problema de despoblament”.

Hem de creure sobretot en la gent del territori perquè, si no creiem, és difícil creure després en les polítiques que fan que la gent viva a gust i en dignitat en el territori“, ha subratllat.

Així, ha destacat la importància de les entitats locals, a les quals s’ha referit com “el gran dic contra la despoblació” i que, ha explicat, han actuat com “l’element essencial per a defensar la mateixa existència dels pobles”.

Nova economia

El cap del Consell s’ha referit al foment de l’ocupació com a política “fonamental” contra la despoblació, ja que, ha afirmat, “sense treball no hi ha futur”.

Si hi ha una qüestió que cal situar en el futur de la governança en la Comunitat és la descentralització”, ha subratllat Puig, que ha considerat “un primer pas” mesures com la ubicació de la Conselleria d’Innovació a Alacant i, ara, de la direcció general de l’Agenda Valenciana contra la Despoblació a Castelló.

215 municipis de menys de 1.000 habitants

Dels 542 municipis de la Comunitat Valenciana, un total de 215 tinguen una població inferior als 1.000 habitants. En aquestes localitats, el percentatge de població dependent supera el 60%.

En les zones de l’interior de la Comunitat viuen un total de 72.000 persones, que habiten zones amb una densitat de població de menys de 20 habitants per quilòmetre quadrat. Així mateix, en les últimes sis dècades han quedat abandonats en el territori valencià 500 nuclis de població.

Per a lluitar contra el fenomen de la despoblació, la Generalitat ha posat en marxa l’Agenda Avant de lluita contra la despoblació en els municipis valencians.

A més, s’ha destinat una línia específica del Fons de Cooperació Municipal a aquest efecte, i en 2018 s’han distribuït 3 milions d’euros entre 143 municipis en risc de despoblació. D’ells, 74 pertanyen a la província de Castelló, 46 a la de València i 23 a la d’Alacant. Per a l’exercici de 2019 s’ha dotat aquesta línia d’ajudes amb altres 3 milions d’euros.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *