foradia subscriutegrat

Les pluges posen en perill el barranc de Caraita i el poble de Benillup

En les últimes 72 hores es van superar els 230 l/m2. Si les pluges continuen en els pròxims dies la situació pot ser molt perillosa

Com ja va passar en desembre de 2004, quan durant 8 dies es van recollir 495 l/m2, en novembre de 2011, quan es superaven els 200 mm en 48 hores o en desembre de 2016, que superàrem els 365 mm, les pluges intenses dels últims dies han produït un destacable increment de l’erosió en la zona del Barranc de Caraita, que fita a només uns metres del poble de Benillup, situat a la comarca del Comtat.

La situació comença a ser preocupant per la persistència de les precipitacions que estan caient, perquè la pluja acumulada en les últimes 72 hores superava els 230 mm i perquè la previsió de noves pluges segueix per als pròxims dies. Si la pluja continua, l’agreujament de l’erosió pot ser major, ja que la terra ja no pot absorbir més aigua i les solsides, les esllavissades i els despreniments comencen a afectar a tota la llera del barranc, situat a només 20-40 metres de les cases del poble.

Els veïns han vist com, des de 2004, les seues peticions a través de l’Ajuntament a la Generalitat Valenciana i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer no han repercutit pel moment en cap actuació per a protegir de l’avanç del barranc cap a les seues cases, a pesar de les respostes positives davant de l’enorme repercussió en els mitjans de comunicació que l’assumpte desperta des de l’any 2004, i el compromís de les Conselleries en efectuar una actuació a la zona per evitar el perill.

Benillup és una població que limita en la seua part sud amb el Barranc de Caraita, afluent del riu Serpis. La zona, arran de les pluges intenses que es registren periòdicament, pateix solsides i despreniments de terra amb freqüència, sense que els veïns ni l’Ajuntament tinguen els recursos necessaris (tècnics i econòmics) suficients per a pal·liar aquesta situació. Tot el que està a les seues mans s’ha dut a terme (desviar aigües de pluja, canaleres, aigüeres, clavegueram, etc.), però la zona necessita una actuació urgent a nivell general que garantitze el futur de la població.

Històric del barranc i Benillup

Els veïns/es necessitem una solució urgent. La Generalitat s’ha de preocupar de solucionar els problemes de la gent, ha d’invertir en els pobles i garantir el seu futur“. El dimecres 10 de novembre de 2010 va sortir publicada a la premsa una notícia sobre el barranc de Benillup en la que el govern valencià afirmava que s’invertirien 900.000 euros per aguantar el barranc. Però, tant sols unes hores després, el Consell ho desmentia.

En març de 2018 el Consell i l’Ajuntament de Benillup es reunien per a traçar un full de ruta de les actuacions a portar a terme. La Conselleria anava a encarregar un estudi i proposar un conveni amb la resta d’administracions: http://www.benillup.cat/noticies/barranc-de-caraita/97/reunio-per-impulsar-una-solucio-a-l-enfonsament-del-barranc-de-caraita-a-benillup.html

Font: Redacció./


Una resposta de Les pluges posen en perill el barranc de Caraita i el poble de Benillup

  1. Benillup ha dit:

    Es fa necessària una solució urgent al problema del barranc de Caraita de Benillup

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *