foradia subscriutegrat

Educació actualitza la competència lingüística en valencià en el treball docent després de 36 anys

L'objectiu de la nova proposta de normativa és racionalitzar les exigències per a l'accés a la funció pública docent, adaptar-les a la realitat de la formació de les persones que volen dedicar-se a la funció pública docent

La Conselleria d’Educació, Cultura i Esport ha tractat en la Mesa Sectorial amb els sindicats de l’ensenyament l’avantprojecte d’ordre per la qual es determina la competència lingüística necessària per a l’accés als llocs de treball docent. La nova proposta d’ordre pretén actualitzar, adaptar i simplificar la normativa existent després de 36 anys de l’entrada en vigor de la Llei d’ús i ensenyament del valencià.

L’objectiu de la nova proposta de normativa és racionalitzar les exigències per a l’accés a la funció pública docent, adaptar-les a la realitat de la formació de les persones que volen dedicar-se a la funció pública docent i poder garantir que l’alumnat rep l’ensenyament per part d’un professorat amb la competència lingüística suficient.

Segons el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, “calia actualitzar la normativa a un context que ha evolucionat molt en més de tres dècades i amb una nova llei de plurilingüisme en vigor. Si les primeres actuacions fa més de tres dècades responien a una necessitat per la mancança en la formació ordinària de les persones que volien dedicar-se a la funció pública docent, ara no podem continuar actuant com si aquesta mancança no haguera estat corregida“.

Amb la nova proposta, els i les aspirants als pròxims processos d’oposicions docents que es convoquen han de certificar el nivell C1 de valencià. El certificat de nivell C1 de coneixements de llengua, segons es defineix en el Marc Europeu Comú de Referència per a les Llengües (MECRL), acredita un domini funcional efectiu de la llengua i representa un nivell avançat de competència adequat per a tasques més complexes de treball i d’estudi. Desapareixen com a requisit obligatori el Certificat de Capacitació per a l’Ensenyament en Valencià i el Diploma de Mestre de Valencià, que passen a considerar-se mèrits.

Educació incidirà, amb aquesta ordre nova, en la formació continuada del professorat després de convertir-se en funcionari públic: una formació de qualitat que acompanye els professionals de l’ensenyament durant tota la seua carrera docent mitjançant els Plans anuals de formació permanent del professorat que desenvolupen els Cefire.

Font: Redacció./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *