foradia elgrat

Ontinyent finalitza el procés d’identificació dels afusellats al cementeri en l’any 1939

S’ha aconseguit individualitzar les restes de les 13 persones assassinades i identificar les restes de 3 d’elles

El procés impulsat pel Govern d’Ontinyent per identificar les 13 persones afusellades al cementeri municipal l’any 1939 ha finalitzat. Finalment s’ha pogut individualitzar les restes de les 13 persones, així com identificar a 3 d’elles, uns resultats que han estat presentats als seus familiars en un lloc especialment significatiu: l’antic saló de plens de l’Ajuntament, l’espai on van ser jutjats abans del seu afusellament.

L’alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodriguez, anunciava la celebració d’un acte d’homenatge el proper 15 de desembre, data del 80 aniversari de l’afusellament, per tal de dipositar les restes al cementeri.

En la reunió amb els familiars dels afusellats, on també estaven presents diversos representants de la Comissió per a la Recuperació de la Memòria Democràtica, que presideix Sayo Gandia, dos antropòlegs forenses del grup Paleolab donaven detalls de com ha estat el procés. Un d’ells, Manuel Polo, explicava que “ha estat un procés llarg i complexe, on hem hagut de fer exhumacions de les víctimes que ja havien estat exhumades il·legalment als anys 70, així com d’altres familiars amb els que hem pogut establir relació de parentesc”, exposava.

Polo assenyalava que amb la combinació de mètodes antropològics i genètics s’ha pogut plantejar un protocol d’investigació i individualitzar les restes, identificar a 3 de les víctimes i documentar la causa de les morts violentes per arma de foc al crani i el tòrax.

Les famílies de les víctimes identificades podran triar entre dipositar les restes amb altres familiars o al monument memorial creat al cementeri en memòria dels afusellats, on descansaran des del proper 15 de desembre les persones que no s’han pogut identificar.

Font: Redacció./


barnasants

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *