foradia subscriutegrat

Dimonis Rafolins: 25 anys de la cultura del foc

Recuperem el reportatge fet amb motiu del quart de segle d'existència de la colla de l'Alqueria d'Asnar

No és possible aproximar-se, de ben aprop, a la història de la Colla Dimonis Rafolins sense entendre abans el seu vocabulari. Tot un entramat de paraules -i de tipus de pòlvora i quantitats- que porten pronunciant-se 25 anys, ja. En un quart de segle, 50 persones de tota la contornà de l’Alcoià-Comtat, amb gent de l’Alqueria d’Asnar, Benimarfull, Muro, Cocentaina, Alcoi, Beniarrés, Cela, Milleneta, gaudeixen a ple rendiment de la cultura del foc.

Vint-i-tres són aquells que porta Jaume Pascual participant en aquesta tradició comú a Balears i Catalunya, que s’estén al País Valencià. “Menys el ferro, nosaltres fabriquem la resta de materials“. Tota una estructura perfecta que comença amb el carnet específic, dins de la normativa europea, que marca l’Associació d’Amics del Cohet, el denominat CRE. “Quan entres a formar part de la colla, el primer pas és ser repartidor de cohets. També existeix la figura dels portadors, aquells que els pillen i els els donen als dimonis“. Amb aquests últims, es sumen els cabuts i els xanquers -guiats infal·liblement per Pere, de Bocairent-, artífexs del foc, els encarregats de tirar-lo. Després estan els antorxers, qui l’encenen.

Hi ha dos o tres organitzadors que vetlen per la seguretat i els músics, que van darrere, molt involucrats“. Sons que guien les flames i les traslladen pels carrerons de molts i molts xicotets municipis, que ja són incontables. Sempre introduint novetats. “Aquest estiu hem fet una encesa final; hem posat en un pal els cohets, en un ‘escupefuegos’, creant un cercle a mode de fogotà“.

Entre les anècdotes, el viatge a Portugal, on la Colla de Dimonis Rafolins va actuar junt al Cirque du Soleil. “El millor reconeixement que tenim és el de la gent“, assegura Pascual. I és que la feina comença 15 dies abans de cada espectacle: establir el plànol de seguretat, visitar el poble i organitzar tot. “Són més de 12 hores de feina prèvia”, confesa. Però tot paga la pena, sobretot, si la flama d’un llegat promet quedar encesa. Perquè els més menuts també participen al joc del foc i les bengales: una herència de xiquets i xiquetes, de 9 a 14 anys, formen la cantera dels anomenats Dimonis Ratolins, que va nàixer sis anys després de la colla. “Estan tot el dia, a l’escola, pensant i fent estructures per al correfoc” (riures).

Activitats per l’aniversari

La Colla de Dimonis Rafolins segueix amb la celebració dels seus 25 anys d’existència. La segona setmana de setembre, el dia 13, el Centre Cultural de l’Alqueria d’Asnar va acollir una exposició de fotografies i vestimenta. Al dia següent, es va celebrar un Correfocs infantil. A més a més, Estudis 14 ha fet un documental repassant tota la història dels dimonis del foc. Una experiència que segueix més viva que mai.

Font: Marta Gisbert./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *