foradia ivace

El Micalet d’Honor: primer guardó pels Amics de Joan Valls

La institució, forta i fermament compromesa amb la cultura dels valencians i valencianes, rebrà aquest mes de novembre el reconeixement per la seua labor cívica, defensa de la cultura i reivindicació de l’obra del poeta Joan Valls

La junta directiva de l’entitat, reunida en sessió extraordinària, reconeix de l’associació alcoiana Amics de Joan Valls la seua labor cívica, defensa de la cultura i reivindicació de l’obra del poeta Joan Valls a la qual dona nom. El lliurament de guardons serà el proper 30 de novembre a la seu de La Societat Coral El Micalet.

Es tracta del primer reconeixement a Amigues i Amics de Joan Valls i Jordà des de la seua fundació en 1990. “Provenint d’on i de qui prové, a més, el premi ens ompli de legítim orgull i ens reafirma en el nostre compromís amb la llengua, la literatura, la cultura i la gent del nostre País Valencià“. Així ho ha anunciat el seu president, Manel Rodríguez-Castelló.

La trajectòria l’avala a ell i als seus companys i companyes: de manera sostinguda en el temps, les 36 edicions del Premi de Poesia Manuel Rodríguez Martínez-Ciutat d’Alcoi, les 24 dels Premis Joan Valls i Jordà per l’Ús i Promoció del Català, els homenatges del 1r de maig de cada any a Joan Valls a la Placeta del Fossar, l’esforç de divulgació i estudi de l’obra del nostre poeta, la commemoració dels 25 anys de Premis de Poesia amb una trobada a Alcoi de poetes de tot el domini lingüístic en homenatge a l’Ovidi Montllor i a Joan Valls.

I darrerament, en el centenari del naixement de Valls de 2017, el disseny, impuls i coordinació a tot un seguit d’iniciatives, recitals, monogràfics, calendari, antologia, etc. Una associació que, però no ha volgut quedar desactualitzada, i ha anat evolucionant, com explica Rodríguez-Castelló: “En els fonaments però, sobretot, en els mitjans amb la incoporació de les denominades noves tecnologies. Ara estem refundant l’entitat, que passarà a denominar-se Amigues i Amics de Joan Valls i Jordà, com una mostra més de la nostra evolució“. No obstant, sempre queda per fer: “Com en tantes coses dels nostres temps, hi trobem a faltar la incorporació de noves fornades de sòcies i socis, de gent preocupada per la llengua, la cultura i el país. En aquest sentit, creiem que Alcoi no travessa pel seu millor moment social, cívic i cultural, tampoc quant a inquietuds capaces de crear un nou model de ciutat, un horitzó més obert“.

Insisteix el president de l’entitat que l’associacionisme i la cultura, fins i tot l’ús quotidià de la llengua, se’n ressenten. “Si no fem entre tots un esforç de clarificació i pedagogia ben ferma, la ciutat progressista i oberta, lluitadora que Alcoi sempre ha sigut serà cosa del passat. Anem caient en la banalitat més estúpida i el pensament més reaccionari està envaint molts àmbits de la nostra vida social“. Combatent s’ha mostrat durant gairebé tres dècades l’associació, que naix amb un propòsit “evident” de contribuir al “debat nacionalitari dels alcoians i de les comarques centrals del País Valencià i d’aportar el seu granet a tot el país en la construcció cultural, cívica, democràtica i social del nostre poble“. El seu, assegura Rodríguez-Castelló, és un treball que es projecta “en el futur des de les arrels i la fidelitat als referents col·lectius que donen sentit a la nostra pervivència” com a poble.

En aquest sentit sempre ha estat una prioritat l’esforç perquè Joan Valls fos conegut en tot l’àmbit lingüístic i també en el seu poble i que se’n valorés de manera adequada el seu gran llegat literari, cívic i cultural. Com és el dia a dia de l’associació de Joan Valls? “La forma de treball és molt lliure, com en totes les entitats: arrima el muscle qui vol i pot“. Treballen, però, seguint un esquema bàsic que conforma l’activitat com a associació. “En aquest sentit preferim la mirada llarga que l’esclat efímer. Lents, podríem dir, però ferms i segurs“. Recolzats en l’Assemblea General, com és obvi, i una Coordinadora que presideix també Rodríguez-Castelló. Ara es troben en una fase de reorganització per ratificar nous càrrecs. Al voltant d’una setantena de socis i sòcies de quota en formen part, de l’associació, aplaudida per la gran crítica valenciana.

La cultura del País Valencià va de la mà de la societat, dels seus dèficits i guanys. En l’aspecte dels creadors i de la indústria cultural, crec que estem en un bon moment si ens comparem a la situació de fa dècades. Ara bé, des del punt de vista social hi ha molta feina a fer i un té la sensació que les tendències aculturitzadores que l’Estat espanyol i els seus mitjans de propaganda, més els còmplices per activa i/o passiva estan situant diguem-ne la mitjana cultural molt baixa“. Però també reconeix els propis passos en fals. “Crec que les esquerres no han volgut o sabut crear les alternatives culturals i formes de vida que el País Valencià necessita“, assegura.

Sobre el guardó
Manolo Molins és un referent de la renovació teatral que el país va experimentar a principis dels anys 70. La seua obra dramatúrgica és extensa, variada i de molta qualitat, des d’aquell inicial Quatre històries d’amor per a la reina Germana. Amb el transcurs del temps, com ha passat en la literatura en general ha anat abandonat l’historicisme en favor de reflexions més arrelades a la contemporaneïtat“.

El president de l’Associació d’Amigues i Amics de Joan Valls reconeix la tasca del guardó individual que els acompanyarà en el lliurament de reconeixements el proper 30 de novembre. “És, a més, un home compromès amb el país en un temps on la majoria d’intel·lectuals prefereixen inhibir-se dels greus problemes que assetgen la qualitat democràtica del país, cosa que és molt d’agrair“. El premi de la Societat Coral el Micalet els honora com a ciutadans i com a associació cultural. “És la institució decana de la cultura del País Valencià, tot un referent de l’esforç del nostre poble per dignificar-se“, celebra, finalment.

Font: Marta Gisbert./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *