foradia cdturisme

Cinc persones naturals d’Oliva jauen a la Fossa 100 de Paterna

David González, alcalde d’Oliva i Josep Escrivà, regidor de Memòria Democràtica, estigueren a Paterna acompanyant als veïns d’Oliva en l’acte commemoratiu dels 80 anys dels afusellaments

Fotos cedides per Jordi Estevan

David González, alcalde d’Oliva, i Josep Escrivà, regidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament, han assistit, des de l’inici de les tramitacions, a l’Associació Memorialista dels Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa Comuna 100 de Paterna, perquè els treballs d’exhumació es feren realitat.

Tot i que en un principi els tràmits s’havien de fer des de l’Ajuntament d’Oliva, però s’optà perquè les subvencions es gestionaren directament a través de l’associació. “Des del primer moment hem estat en contacte amb la diputació per buscar la fórmula més beneficiosa i segura per a les famílies afectades. Així, finalment vam posar en contacte directe a l’associació amb la Diputació“, comenta Josep Escrivà.

Escrivà té programat tornar al cementeri de Paterna per fer seguiment de les tasques d’exhumació que està duent a terme l’equip d’ArqueoAntro. Els arqueòlegs consideren que poden començar a aparéixer els primers vestigis de la saca, quan els treballs d’excavació estiguen més avançats.

Està previst que els treballs arqueològics acaben a meitats de desembre i la següent fase consistirà en la identificació forense, amb proves d’ADN. Una vegada acabats els processos d’identificació, l’última fase consisteix en la inhumació dels cossos.

Per altra banda, González i Escrivà acompanyaren als familiars d’Oliva a l’acte commemoratiu pels 80 anys dels afusellaments de les 28 persones que assassinaren el 2 de novembre del 1939. En el dit acte es llegiren les cartes d’acomiadament dels condemnats, poemes que donaven veu a tots els qui estàvem allí presents, manifestos que al·legaven a la Veritat, Justícia, Reparació i Garanties de no repetició.

Al cementeri de Paterna hi ha 12 fosses més que alberguen cossos de persones naturals d’Oliva, d’entre les quals algunes ja estan a punt de concloure els treballs de laboratori i en breu estaran preparats per a la inhumació. També hi ha víctimes d’Oliva a la Fossa de Gandia i a la de Sueca.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *