foradia cdturisme

Premis Ovidi de la música: El romanticisme de les comarques centrals

Alta Fidelitat, columna per Amàlia Garrigós

El titular d’aquest  article defineix el primer treball homònim de Nomembers  (Hidden Track Records) que ha aconseguit dos guardons: millor disc d’artista revelació i millor disseny fet per l’estudi Snoop. La proposta porta integrada una obra poètica de Lola Bonet. Es tracta de cançons envoltades d’una atmosfera etèria bellament trista; música catalogada com a dream-pop que ells anomenen pop d’ensomni; lletres que parlen de la natura i de la vida a través de la mort. Un cant als últims moments en què estem vius. Nomembers és la gran descoberta de la XIV edició dels Premis de la Música que organitza el Col.lectiu de Músics i Cantants Valencians, Ovidi Montllor.  Alguns dels seus integrants tenen un trajectòria musical admirable com és el cas de Toni Blanes (Arthur Caravan, Víctimas, Llum, We are not brothers o Ramírez Exposure). En aquests temps només ens ensenyen a gaudir de l’alegria però és fa necessari saber sentir la tristesa. 

El millor disc de cançó és per a Convocatòria (Propaganda pel fet) de Feliu Ventura. Un treball que té forma de llibreta-disc que conté onze cançons i un grapat de textos escrits per referents. Una proposta positiva  que parla de la celebració d’aquelles coses impossibles que s’han fet possibles on l’autor interpel.la al món de la cultura per ser-ne conscient d’eixe poder transformador de l’art i usar-lo amb totes les conseqüències.  Feia nou anys que l’autor de la Costera no ens oferia un disc d’estudi  amb cançons noves. Durant aquest temps ha escrit un llibre, ‘Com un record d’infantesa’; ha fet una gira amb Xavi Sarrià, ‘LLibres, batalles, cançons’; ha enregistrat un disc amb Xerramequ i els Aborígens i ha fet la direcció artística del Festival Música i Lletra de Xàtiva i del disc col.lectiu ‘Antoni Miró, Pintura Musicada’. Ara ens convoca, a través de les cançons, per a transformar el nostre món.

El Premi a millor disc de mestissatge és per a ‘Junteu-vos’ (Halley Records),el tercer treball del grup de l’Alcoià, El Diluvi. El nom de l’àlbum va sorgir arran de la  versió d’una cançó d’Ovidi Montllor basada en un poema de Salvat- Papasseit que es diu Sageta de foc on es repeteix diverses vegades l’imperatiu  junteu-vos! Aquests versos els van fer sentir molt identificats amb la situació actual d’inestabilitat política i amb la mancança efectiva de drets que asseguren llibertats bàsiques en una democracia. El disc esperona a fomentar  un esperit de col.lectivitat que apel.la a la unió i a la revolució. Musicalment han introduït  influències del folk anglosaxó i mexicà, festegen amb l’electrònica i no obliden els sons del folk mediterrani.

XIV edició dels Premis Ovidi./ Foto: Daniel García-Sala

Tres discos, tres maneres d’enfocar la creació músical des de les comarques centrals, que formen part de l’escena musical valenciana amb personalitat propia.

Font: Amàlia Garrigós./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *