Alcoi suma més recursos i aposta per la coordinació per a lluitar contra la violència masclista
Aquest dilluns Alcoi ha celebrat el 25N amb el manifest i una cadena humana d'escolars en la plaça d'Espanya

El 25 de novembre està marcat en el calendari com el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les dones, una lluita que hui dia continua sent imprescindible. El dilluns, en la plaça d’Espanya, una cadena humana d’escolars ha abrigallat el manifest llegit per l’anterior regidora d’Igualtat, Aroa Mira, amb la presència de membres de la Corporació i la lectura de totes les víctimes d’enguany. Aquest acte se suma a altres activitats realitzades durant tot el mes, activitats aprovades a la Mesa d’Igualtat. Altres municipis de les comarques veïnes, com ara Oliva i Ontinyent, Muro i Ibi, s’hi han volgut sumar a aquesta crida.
L’Ajuntament destaca que la ciutat ha avançat de manera important en els últims anys sumant, sobretot, més recursos municipals i més ajudes d’altres administracions. Les principals accions es plantegen de manera transversal i prevalent la coordinació, d’una banda de tots els recursos de les diferents administracions i, per una altra, la d’aquests amb les associacions i entitats socials, perquè si alguna cosa té l’eradicació d’aquesta xacra és la necessitat d’actuacions tant des de la prevenció com l’actuació en l’àrea social i sanitària, educació, legal o de seguretat, entre altres.
En l’última legislatura, l’avanç en matèria de lluita contra la violència masclista ha comptat amb diversos avanços. En 2018 i 2019, l’Ajuntament alcoià ha augmentat el personal del departament d’igualtat. La subvenció de la Generalitat, de 75.000 euros, ha permés contractar a dues tècniques de promoció d’igualtat i una agent d’Igualtat, tant l’any passat, com aquest. El pressupost municipal dedicat a igualtat també augmentava en un 30%; la Diputació d’Alacant subvencionava en 2018, la campanya del 25N on banderoles situades en la Plaça, recordaven a les assassinades i es rebien les primeres subvencions de caràcter estatal relacionades amb el pacte d’estat, amb més de 27.000 euros anuals per a la ciutat.
La regidor d’igualtat, Aranza de Gràcia, destaca el treball realitzat i la importància de les actuacions: “Continuem treballant sense descans per a atendre a totes i cadascuna de les víctimes, així com als seus fills; per a evitar que hi haja més víctimes i per a donar a conéixer a totes i tots, la importància de tindre una societat més igualitària, lliure d’assassinats masclistes i de violència, una societat on tots siguem lliures independentment del nostre sexe. Per a això, hem de continuar treballant com hem fet els últims anys, de manera transversal i coordinada sense oblidar la coeducació i la prevenció“.
Formació i coordinació
Un altre dels projectes més importants realitzats per l’Ajuntament ha sigut un protocol d’actuació municipal. En ell, han participat tècnics municipals de les regidories de Polítiques Socials, Educació i Igualtat, representant de l’oficina de l’Atenció a les Víctimes, representants de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats, la Coordinadora del Centre Dona 24 hores, els màxims representants de la Policia Local i Nacional a la ciutat així com personal dels diferents recursos i entitats que treballen en aquest camp a Alcoi.
L’objectiu principal del protocol és coordinar, millorar i donar respostes eficaces a les víctimes de la violència de gènere. En ell, per exemple, es pot trobar un mapa de derivació. El protocol ja està ultimat i només resta la seua aprovació. D’aquest protocol, i la necessitat que es va detectar de formació especialitzada, van nàixer les jornades de formació que al maig d’enguany es van realitzar a l’hotel Sercotel, realitzades gràcies a la subvenció del Pacte d’Estat, amb ponents de reconegut prestigi en diferents àrees. També s’ha realitzat el pla d’igualtat de la plantilla de personal municipal, al qual només li queda, la seua aprovació.
El protocol d’actuació municipal també recull tots els recursos que hi ha a la ciutat: Oficina d’Atenció a les Víctimes, Creu Roja, Acovifa així com els altres recursos d’àmbit provincial: Centre Dona 24 hores situat a Alacant i el Centre Dona Itinerant, situat a Elda però que para atenció psicològica a l’Alt Vinalopó, Vinalopó Mitjà, l’Alcoià, El Comtat, la Costanera i la Vall d’Albaida. També es pot trucar a un telèfon gratuït, sense rastre en la factura, atés per psicòlogues i treballadores socials, el 900 580 888.
Comenta i participa-hi