foradia cdturisme

Tirisiti: “Als Reis, els demane prosperitat per a la ciutat; per a mi, un globus nou”

Entrevistem a la veu encarregada de narrar el Tirisiti al famós Betlem alcoià

Parlem amb el veí més ‘influencer’ del Centre, sobretot, quan s’apropa el Nadal alcoià. Li preguntem sobre la caseta de la Bandeja, la Cimera del Canvi Climàtic i altres temes que ocupen les planes de l’actualitat. Al darrere, una feina constant de deu actors i actrius dins de sala, més quatre persones treballant fora. Tot per fer realitat els somnis.

 • Hola, Tirisiti. Com estàs? Explica’ns com veus als xiquets i les xiquetes d’Alcoi i comarca aquest any.

Estan ‘estupendos’. Molt il·lusionats i tenen moltes ganes de vindre a vore el Tirisiti.

 • I mira que n’ha caigut aquesta setmana passada…I segueixen fidels a tu. Fa uns anys, demanaves, a través del nostre diari, que plogués. Però no tant com aquestes setmanes, veritat?

És que jo vull que ploga, o en les hores que no fem Tirisiti, o quan els xiquets estan venint en els autobusos… És a dir, que ploga quan s’acabe el Tirisiti i, quan comence de matí, que pare.

 • Precisament, un dels temes que ens ocupa és el canvi climàtic. Què et pareix, en aquest sentit, la figura de Greta Thunberg?

Jo, ja saps que me’n vaig en el globus perquè estic fart de tot, però crec que, a la millor, em passe per la Cimera del Canvi Climàtic. A veure què passa i què és allò que podem fer al respecte.

 • Recicles, a casa? Recicleu, amb Tereseta?

Ella s’ha ‘empenyat’ en què reciclem… I reciclem.

 • Tirisiti, com a veí més ‘influencer’ del Centre, sobretot a l’època nadalenca. Com valores el projecte de ‘Viu al Centre’, amb la casa que es va instal·lar a La Bandeja?

Jo no m’ho esperava. Perquè com ja posaven la meua caseta… Si la tornen a posar, el que faré serà anar a veure-la, a veure si m’agrada més que la meua, i m’instal·le.

 • Encara que el creixement vegetatiu de la ciutat és negatiu, des de l’Ajuntament destaquen que em crescut en dèsset persones…

Hem de fer que eixes dèsset persones vinguen al Tirisiti enguany… però corrent! I tenim dèsset espectadors més! (riures). Jo tinc espectadors de fins i tot cent anys. Va vindre una dona, que sempre repeteix, i li agrada moltíssim. Quanta més gent hi haja a Alcoi, millor, més poden venir al Tirisiti.

 • Què li demanes, particularment, als Reis Mags?

Als Reis Mags els demane, els demanee… Prosperitat per a la ciutat, que tots estiguérem ‘a gust’. Anar endavant. Per a mi, un globus nou.

 • Com veus el futur d’Alcoi?

Jo què sé… Crec que si no ens espavilem serà un desastre.

 • Donaràs a conèixer algun dia quina és la fòrmula secreta de la immortalitat? Tu que véns del segle XIX i encara tens ‘marxa’ per a ‘rato’.

Home, és que jo faig la Via Verda, el ‘vermudet’, procure cuidar-me i, a més, dins de ‘lo mala sombra’ i ‘cascarràbies’ que sóc, tindre alegria i desitjar felicitat per a tots i totes.

 • Com va amb Tereseta?

Va… Va (riures).

 • Ja porteu molt de temps junts… Per ‘algo’ serà.

És una dona que fa que m’ho passe molt bé. Ens entenem molt bé. Unes voltes per mi, altres per ella, anem, ‘xino xano’.

 • Has notat que has evolucionat intel·lectualment en tot aquest temps?

SÍ. Estic preocupat, com hem dit abans, pel canvi climàtic, i per la violència de gènere, per tots els temes que ara són molt importants. ‘Entonses’ he evolucionat perquè, a més a més, Tereseta va a totes les manifestacions feministes i tot… I jo, he evolucionat.

 • Un tema de moda, a part de ‘l’influencer’: ser vegetarià, vegà, i antitaurí. Ho tens complicat, en aquest sentit, oi?

Sí. El que passa és que ací em ‘piquen’, perquè ix el bou, i he de torejar. Encara que el bou sempre ix guanyador. És… Una tauromàquia especial. No és que m’agraden els bous… És que si em diuen que no he de fer una cosa, la faig. Sóc un cabota. I un rebel, sí. I després, jo alguna llonganiseta o botifarreta sí que en menge…

 • Quines aficions tens a casa? Música que escolteu.

‘Pues’… ‘Pastorets i pastoretes’, xica, de tot. Nadaletes precioses. Aficions? Em fa vergonya. Ho deixem per a l’any que ve, i ja te les contaré, bonica.

 • Hi ha ‘bon rotllo’ en els col·legues del Betlem? És com un ‘Gran Hermano’.

Exacte. Açò és pitjor que la caseta de la plaça. Açò és un guirigall, no s’aclareix ningú.

 • Què demanaries, per exemple, als pressupostos participatius?

Doncs que participen, que participen!

 • Gràcies, Tirisiti.

De res, a vosaltres.

Font: Marta Gisbert./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *