Mónica Jover, pintant el teixit d’un gran passat a l’IVAM CADA Alcoi
El vestíbul de l'IVAM CADA Alcoi dóna la benvinguda al passat més industrial d'Alcoi i comarca

L’artista alcoiana Mónica Jover ha donat a llum el projecte ‘Filant… el temps’, com a resultat de la convocatòria del programa de premis de creació i investigació en arts contemporànies ‘Llançadora 2019’, de l’Institut Valencià d’Art Modern, i del qual ha sigut una de les beneficiàries.
El vestíbul de l’IVAM CADA Alcoi dóna la benvinguda al passat més industrial d’Alcoi i comarca. Ho fa a través de la instal·lació de Jover, formada per dues peces de 260 x 470 cm cadascuna, enfrontades i connectades a través de fils en l’espai entre elles. L’obra realitzada per Jover és una picada d’ullet en tota regla a la indústria del tèxtil, pintada i ressaltada en una gamma cromàtica de verds, d’acord amb la vidriera de l’escala.
La plasticitat del treball de l’artista d’Alcoi es fa patent a través de les formes circulars. Complementant la metàfora, més cercles, en aquest cas de menys a més, per a indicar el moviment de les màquines en plena revolució industrial. I d’ací, precisament, la projecció d’uns fils que, connectant amb la segona peça -la de la dreta, si es mira des de l’interior del vestíbul cap a la porta-, rememoren l’eclosió, les anades i vingudes, això és, una migració massiva, l’augment de la població a les ciutats industrials i de les seues estructures, amb l’aparició dels eixamples i els ponts, a manera d’unió.
“La segona peça representa l’entorn, la importància de l’orografia en l’impuls del tèxtil i altres indústries“, remarca Jover. Un verd acrílic en degradat es tiny sobre el bloc de fusta antic que penja de la paret, format per dos llenços. “La meua tècnica consisteix a anar tallant les peces i teixir-les a posteriori, representen la trama i l’ordit“. L’aconsegueix, és la pura funció metalingüística: parlar del tèxtil a través de la seua posada en pràctica en l’art.
Comenta i participa-hi