foradia subscriutegrat

Els Reis Mags no compren per internet

mirada al món per Ester Jordà

Que sí, que sí… que ho sé cert. Este any els Reis Mags han decidit regalar-nos carrers plens de vida i el futur de la tradicional ‘volta als ponts’.

Resulta que l’altre dia, quan vaig comprar per internet fins i tot un paquet de mocadors (moníssims, per cert) em vaig adonar de que estava comportant-me com una figa.

Entre els ordinadors, les tablets i les app dels mòbils comprar per internet és tan senzill com perillós. Però no estem ací, estimat lector o lectora, per debatre ara sobre el consumisme que acabarà amb el nostre planeta i que està destinat a decréixer en un futur proper.

No! estem ací per parlar de l’extinció del nostre mode de vida, és a dir, ‘la volta als ponts’ podria desaparèixer. No hi ha que ser molt despert per adornar-se que cada vegada hi ha menys comerços als carrers. Els lletreros de ‘Se alquila’ se amuntonen als locals comercials buids. Als que tanquen perquè el negoci no funciona s’han de sumar els que s’han jubilat i no han trobat qui els reemplace. En poques paraules: en uns anys no hi hauran botigues.

I sense botigues cada vegada hi haurà menys gent que baixe al carrer perquè no ho necessitarà (la seua cafetera, nevera, llavadora… ja farà la compra per ells) I que ha passat a les ciutats que ja han patit esta mort del comerç tradicional? Ha passat que la inseguretat cívica i els casos de robatoris i violacions han augmentat. I una vegada dins d’eixe cercle viciós resulta impossible recuperar la ciutat. Als carrers solitaris ja no vol acostar-se ningú i menys encara obrir un negoci.

Per eixe motiu he escrit ja els Reis Mags per tal de preguntar-los que anaven a fer este any amb les seues compres. Però ells ja ho sabien (perquè ho saben tot, inclús que li  vaig trencar a ma mare la copa de la cristalleria i li vaig tirar la culpa al gat) Així que ells em van respondre que anaven a comprar al comerç de tota la vida perquè això significava un doble regal. Comprant a les botigues físiques, les de sempre, no sols compraves un regal per Nadal sinó que contribueixes a mantindre viu el poble, a mantindre’t viu a tu.

Apaga el mòbil i acosta’t a les botigues del teu poble, del teu barri… i recupera el gust de comprar mirant a la cara del venedor. Eixe és el regal que jo faré als meus fills estes festes, el regal de poder continuar pegant ‘la volta als ponts’.

Font: Ester Jordà./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *