foradia subscriutegrat

L’esperada liberalització de l’AP-7, una bona notícia per les comarques centrals

El nou any 2020 enceta la gratuïtat de l'autovia que recorre el Mediterrani, des del tram de Tarragona, a l'altura de Cambrils, alliberant tot el País Valencià

foto: S. Sempere./

L’autopista de la Mediterrània o AP-7 és un eix que comunica tota la costa que banya la Mar Mediterrània, des de la frontera amb França, fins a Múrcia, i de Màlaga fins a Algesires. Aquesta autopista forma part de la ruta europea E-15 i té majoritàriament trams de peatge i alguns trams lliures determinats al Reial Decret 1421/02, de 27 de desembre. El seu disseny i construcció, que trenca amb la tradicional concepció radial amb centre a Madrid, va ser fruit de la recomanació i el finançament del Banc Mundial.

Des de l’1 de gener deixa ser de pagament el peatge, que deuria haver sigut llevat però durant dècades s’ha prorrogat. En total serà gratis entre la ciutat de Tarragona i Alacant (sortida de Sant Joan). És a dir, ja no es paga en gairebé tot el tram que correspon al País Valencià: des de Vinaròs (nord de Castelló) fins a Sant Joan d’Alacant.

Una mica d’història

Després de la nova denominació de carreteres del desembre del 2003, l’autopista de peatge A-7 va passar a ser anomenada AP-7, i per tant, a ser part d’aquesta autopista. Des del 1998, el peatge deuria haver-se sigut llevat però durant dècades s’ha prorrogat la concessió. L’última, el 1997, feta per la Generalitat Valenciana (aleshores amb el president Eduardo Zaplana).

foto: S. Sempere./

Les empreses AUMAR, Acesa i Cintra són tres de les concessionàries de l’explotació dels trams de peatge en aquesta autopista. Aquesta concessió acabava el 31 de desembre de 1996 i va ser allargada fins al 31 de desembre del 2019. El 2017 hom va considerar allargar la concessió més enllà del 2019, cosa que va ser criticada negativament pel grup polític governant aleshores al País Valencià, Compromís.

El 2018, la Confederació d’Associacions de Veïns del País Valencià va defendre l’alliberament del peatge de l’autopista animant al nou govern per a compensar per l’infrafinançament del territori valencià en la situació de la balança fiscal del País Valencià amb Espanya. Un dels altres arguments per a l’alliberament de l’autopista seria la millora de vida dels pobles per on passen carreteres nacionals que es descongestionarien: hi hauria menys contaminació acústica i menys accidents. El ministeri de Foment anuncià el juny de 2018 que a partir del 2020 seria gratuïta. Un desig que ja és una realitat, des d’aquest 1 de gener de 2020.

Els alcaldes dels municipis afectats

En la darrera edició de EL GRAT, vam parlar amb els respectius alcaldes de Dénia, Oliva, Bellreguard i Pego. Anirem coneixent les seues valoracions respecte a l’obertura de l’AP-7 en els successius posts.

Font: Marta Gisbert./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *