foradia subscriutegrat

Til·la i educació

Columna per Sergi Rodríguez

La dreta extrema i l’extrema dreta estan cabrejades. Un govern de coalició a l’Estat amb la presència de l’esquerra i del suport d’independentistes, els provoca terror. Com que acostumaven a governar o a respirar tranquil·litat amb un PSOE que no inquietava els seus interessos, ara un govern plural, amb ministres d’Unides Podem, els provoca ardor d’estómac i un nerviosisme incontrolat. S’han posat a escridassar, a insultar, a sacsejar el debat democràtic. Han anunciat la fi del món, l’apocalipsi i l’infern etern a què ens durà aquest govern condicionat per comunistes.

La dreta s’ha llevat la màscara amb què s’havia presentat davant d’una ciutadania ansiosa de llibertats després de la mort del seu “Generalísimo”, el gran dictador espanyol. Han tret els polsosos crits de “Santiago y cierra España” y “una, grande y libre…” de catalans, bascos i rojos, evidentment, per abanderar una nova “cruzada” contra aquest govern. Feia bé el diputat Baldoví de recomanar-los til·la i millor encara educació, que és molt més efectiva contra la demència fatxa que va demostrar tota la bancada dretana.

Sols veient l’actitud de la dreta davant aquest nou govern, qualsevol persona d’esquerres ha d’intuir que l’acord de govern entre PSOE i UP és encertat. Ha costat molt al PSOE fer el pas. Sols l’ha fet quan no ha tingut una altra eixida. Després del no de Cs i la repetició d’unes eleccions que han donat ales a la dreta extrema i a l’extrema dreta, i on Unides Podem, malgrat tot, ha suportat l’ofensiva mediàtica a la qual l’han sotmès, Pedro Sánchez ha pegat la cabotada. Així, ha passat en poques setmanes de condicionar la negociació exigint la no presència de Pablo Iglesias al possible govern, a tenir-lo com a Vicepresident; o no poder dormir pensant que podria tindre ministres d’UP a tenir-ne quatre. Poca credibilitat pot tenir una persona que amb el mateix convenciment és capaç de dir una cosa i la contrària en un breu lapsus de temps: coses de la política, o millor dit, d’alguns polítics.

Però el que és important són les possibilitats que a partir d’ara s’obrin per al conjunt de l’esquerra. És la primera vegada que hi ha un govern de coalició d’esquerres des de la II República i l’esquerra no pot permetre’s defraudar la ciutadania. La millor manera de lluitar contra la reacció i les forces de discursos apoteòsics, que enganyen la gent que pateix la crisi, la falta de treball i les dificultats per accedir a una vida digna, és fer polítiques on el centre de l’acció siguen les persones i les seues necessitats bàsiques. La millor manera de tapar-los la boca és demostrar que les inversions en Sanitat, Educació i Serveis Socials no són despeses sinó inversions per a fer una societat més justa i democràtica.

La gent d’Esquerra Unida tenim molt clar que trobarem moltes dificultats, que viurem moments de tensió i d’inestabilitat provocats per la constant i activa pressió dels poders econòmics i la dreta que ja remou els carrers amb aquest objectiu, però també tenim molt clar que aquest nou govern de l’Estat ha d’esforçar-se per mantenir-se ferm en l’aplicació de les polítiques progressistes que li ha reclamat la majoria social. És hora de posar-se al costat de la gent que ha defensat les pensions, la igualtat entre homes i dones, el futur de la sanitat i l’educació, el laïcisme i les llibertats socials i nacionals d’un Estat plurinacional. Cal treballar de valent per fer que aquest govern no fracasse, siga estable i es mantinga tota la legislatura per demostrar que l’acord i l’entesa de l’esquerra no sols és possible sinó també necessària per millorar la vida de les persones.

Font: Sergi Rodríguez Castelló, EUPV./ 


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *