foradia elgrat

Alcoi, Capital Cultural Valenciana 2020-2021

La proposta alcoiana ha sigut 'Arrels de Futur' i aquesta distinció reconeix les poblacions que fan una aposta per la cultura • Bocairent ha sigut seleccionat com a capital cultural valenciana 2020-2021 per a un municipi de menys de 5.000 habitants

La Generalitat Valenciana ha distingit a Alcoi com Capital Cultural Valenciana 2020-2021. Una distinció que té com a objectiu incentivar la vertebració cultural del territori valencià i que, a més a més, reconeix a aquelles poblacions que destaquen perquè aposten per la cultura i la utilitzen com un instrument de cohesió social i foment econòmic. Un altre dels objectius és buscar la descentralització de l’oferta cultural en la Generalitat, i millorar les comunicacions entre les diferents poblacions i els agents culturals de tota la zona, per tal de garantir als valencians l’accés a la cultura.

Alcoi va presentar el seu projecte anomenant ‘Arrels de Futur’, en el qual es volen seguir dues línies. La primera d’elles és la fertilitat cultural de les bones pràctiques impulsores de la participació cultural, i, la segona, la projecció històrica de la societat industrial com a factor de retrobament cultural. La ciutat té un ric llegat històric, arquitectònic, immaterial i cultural.

Per tal d’explicar aquest projecte s’ha mostrat que des d’Alcoi ja s’estan duent a terme moltes activitats culturals com les de promoció i producció cultural o recursos educatius i socials conduents amb la cultura i entitats socials. També han destacat que en la localitat hi existeix una gran riquesa de patrimoni: Patrimoni arqueològic, Patrimoni arquitectònic, Patrimoni industrial, la ciutat dels ponts, Museus, Patrimoni musical i Patrimoni documental, i el valor singular del Patrimoni Immaterial, així com les connexions entre Patrimoni Natural i Patrimoni Cultural.

Altres punts a destacar és que als últims anys també s’ha fomentat la cultura a partir d’iniciatives com: l’IVAM CADA Alcoi, la Xarxa de Biblioteques Municipals d’Alcoi, Ticket Alcoi, el Catàleg interactiu de la Col·lecció Municipal d’Art, Zones Wifi, Complex tecnològic i cultural de Rodes i el Molinar.

A més a més, es pretén mantenir i potenciar la Setmana Modernista-Fira Modernista, i consolidar-la al nivell d’altres tipus de fires d’aquesta classe que es fan a Espanya, i es continuarà promocionant els Moros i Cristians i La Ciutat del Nadal.

Però, aquestes no seran els únics esdeveniments que es realitzaran a Alcoi, i és que, ja estan programats més actes culturals com el Certamen literari: Premi de Novel·la Isabel-Clara Simó, el Cicle d’Homenatge commemoratiu dels 25 Anys del traspàs d’Ovidi Montllor, el Cicle d’Homenatge a Pep Cortés, l’Homenatge al pintor Antonio Gisbert, el Festival d’Animació Animalcoi, el I Congrés Nacional de Dansa Ciutat d’Alcoi, la Fira Modernista 2020 dedicada a Francisco Laporta, la Recuperació de la Porta de Cocentaina, la Mascletada Nocturna del 23 d’abril i Museu de la Industrialització El Molinar.

Aquest projecte ha estat recolzat per personatges alcoians molt importants dins del món de la cultura que han indicat per què Alcoi mereixia aquesta distinció. Entre els participants trobem a Isabel-Clara Simó, Antoni Miró, Sol Picó, Romà de la Calle, Xavi Castillo Jordi Bernácer o Carles Cortés.

L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés ha destacat que: “l’aposta per la Cultura del nostre Govern és clara i evident, hem format el Consell de Cultura, hem obert l’IVAM CADA Alcoi, creant a més beques llançadora per a creadors, també hem promogut la Mostra de Teatre Escolar i l’Amateur, a més de consolidar la Mostra i una programació estable d’exposicions en diferents espais de la ciutat junt amb la Càtedra d’Antoni Miró i altres associacions culturals, sense oblidar la música, on sens dubte la producció local ocupa bona part de les agendes de les sales de la nostra ciutat. En definitiva, per a nosaltres la cultura és un eix fonamental no tan sols en l’àmbit intel·lectual, a més és un motor econòmic important per a la ciutadania“.

A més a més, ha afegit que: “La Generalitat ha reconegut un treball ben fet i ara se’ns presenta sense cap mena de dubte un repte que assumim amb il·lusió i compromís ferm de demostrar el perquè Alcoi ha merescut el reconeixement de la Capitalitat Cultural Valenciana“.

D’altra banda, el projecte de Bocairent ha sigut seleccionat com a capital cultural valenciana 2020-2021 per a un municipi de menys de 5.000 habitants per la seua aposta per fer accessible la cultura a tota mena de persones i ampliar l’oferta de qualitat en un municipi que ja compta amb una important activitat cultural. 

Font: Redacció./


barnasants

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *