foradia cdturisme

Sandra Obiol: “Un ajuntament hauria de ser més valent i fer polítiques més fermes”

Parlem amb Sandra Obiol, portaveu del grup municipal Guanyar Alcoi, entrevista publicada en EL GRAT segona quinzena de febrer 2020

La portaveu del grup Guanyar, Sandra Obiol, fa un repás als primers mesos de legislatura de govern socialista a Alcoi i d’alguns dels temes d’actualitat de la localitat. A més, també ens explica com se sent quan han passat els primers mesos dedicant-se a la política institucional i com està vivint treballar per als alcoians i alcoianes

  • Bon dia Sandra, quin balanç del primer any de legislatura?

Encara no portem un any, “ojalà” (jajaja), quedaria menys. Nosaltres vegem que cada vegada estan més posicionats en fer la seua, de tindre poc respecte a les propostes i a l’oposició, i tenen molt poca autocrítica de les coses que no ixen bé o no fan bé.Evidentment fan coses bé, nosaltres valorem també positivament algunes decisions, però no hem escoltat el mateix per part seua cap a nosaltres. L’ordenança de mobilitat o l’adhesió a la xarxa de salut provenen de propostes que ha fet Guanyar, i ens agradaria que ens respectaren més, que valoraren la nostra feina, que tingueren més autocrítica i que començaren a governar amb mesures reals.

  • Recentment s’han presentat els pressuposts. Que vos pareixen? Aneu a recolzar-los?

En primer lloc el que torne a dir és la manca de respecte. El dimarts 11 de febrer teníem la reunió i encara no tenim totes les memòries de les regidories on s’expliquen les propostes. Quan parlava de respecte és per això. No l’importem als altres grups polítics. Per una banda això, i per altra que les memòries són molt fluixes, estan mal redactades, mal fetes, es nota que és un copia i pega d’anys anteriors, no sé… És que ja no és respecte cap a nosaltres, és respecte cap a la ciutadania. Després en conjunt, trobem a faltar moltes propostes que s’han aprovat per la nostra part, com per exemple la lluita contra l’obesitat infantil, que esperem que en la reunió ens argumenten perquè no apareix.Sabem que és un pressupost amb menys ingressos, i és per això que totes les partides baixen, menys la de publicitat institucional, eixa puja, per tant hi ha diners per al que interessa. En temes de benestar social, inclusió, salut pública baixa, i pensem que podria baixar d’alguns llocs, però d’altres no. També pensem que hi ha una gran part del pressupost que va a subvencionar-se, que va directament a dit, i és una gran part, un milió d’euros. Creiem que en un govern del segle XXI, que vol ser progressista, això no hauria de ser perquè és molt poc control per part de la ciutadania dels comptes públics.

  • Aleshores, encara no sabeu si votareu a favor o no?

Nosaltres som assemblearis, i això té coses bones, però, altres que fan el procés més lent. Així que encara no sabem.

  • Des de Guanyar us vau queixar de la falta de comunicació pel tema de l’aigua durant la borrasca i pel tema de la caiguda d’edificis. Des del teu grup que hauríeu fet?

Ser el més transparent possible. Evitar que passe en la mesura del possible, i sabem que és difícil i entenem, com vam dir al plenari que hi ha coses que són fenòmens complexos i a voltes no ports intervindré com t’agradaria, ja siga pels recursos personals i econòmics, però sabem que aquests temporals seran cada vegada més freqüents i forts i ho han de tenir en compte, que s’ha de gestionar d’altra forma.Per exemple, la comunicació de l’aigua va ser nefasta. No sabies si podies fer un “bollit” o dutxar-te. La gent de l’Eixample no sabíem si érem de la zona que podia gastar l’aigua o no. Això no es pot fer millor?. Respecte al centre pensem que han sigut molts anys de no intervindré i que hauríem d’haver evitat de totes les maneres possibles aquesta qüestió, al final siga un govern del PP o del PSOE, el centre està caent, i no crec que això ho puga’m permetre, primer perquè és una qüestió de seguretat, i també és patrimon, la gent gaudeix del centre.

  • A partir de què s’aproven els pressupostos, quines propostes farà Guanyar per al pròxim any?

Continuem igual, la remunicipalització dels serveis públics està en cap partida, quan jurídicament ara que s’acaben els contractes de l’aigua i dels autobusos es podria fer de forma senzilla. És un element que nosaltres trobem molt a faltar en aquests pressupostos, és una aposta pels serveis públics. Continuem fent propostes que pensem que són bones per a la ciutadania, a més, les fem en plenaris o en comissions, perquè siga el més públic possible i que la gent entenga que és el que estem fent. Nosaltres tenim tres línies bàsiques de treball que és millorar el benestar i la salut de la ciutadania i això significa també el medi ambient, millorar les condicions de vida de la gent, això passa sempre per una major igualtat entre totes les persones i millorar la gestió i els serveis de l’Ajuntament cap a les persones que al final és el que permet que altres línies d’actuació de millorar el benestar social, i per tant això passa sempre perquè el benefici siga públic i per tant que les empreses no gestionen els nostres serveis.

  • És la primera vegada que eres regidora, quin balanç fas d’aquests primers mesos?

Tot el bé que ho vaig passar en campanya i lo bonic que va ser tot, ara és molt decebedor perquè les dinàmiques d’un ajuntament com aquest, que jo crec que podrien ser d’una altra manera, té molt poca altura de mires, no va més enllà de resoldre les urgències, limitar-se a allò que diuen que és competència seua, quan jo pense que un ajuntament hauria d’anar més enllà i mirar que és el que preocupa a la gent. Una cosa son les competències i altra les incumbències, i jo crec que un ajuntament hauria de ser més valent i procurar unes polítiques més fermes per a millorar la vida dels alcoians i alcoianes. Ja sé que a vegades hi ha urgències que hi ha que solventar, però aquestes urgències venen moltes vegades perquè no tens un pla, o projecció de futur cap al teu poble. I per tant és molt decebedor, sobre tot les formes. Jo esperava una altra cosa d’un govern d’esquerres. Justament el plenari per la borrasca Gloria va ser una clara mostra de què ni les formes són diferents de les dels governs de detres que hem viscut en aquest poble, i per tant estem donant la raó a la gent que diu que tots els polítics són iguals. Si actues quan estàs en el govern com havies criticat en l’oposició, no té sentit.

  • Però, tu personalment, tornaries a presentar-te?

Sí, perquè si no, no ho sabria. Jo sóc molt optimista. Jo, ni la gent que m’acompanya no hem fet açò perquè anàvem a governar, sabíem a on estàvem i des de quina posició es presentàvem, ni que anàvem a canviar el món de seguida, però, sí que és cert, que pensem, que cada pedreta, pot ajudar a canviar les condicions i la qualitat de vida de la gent. I pensem que posant en evidència des de la nostra posició a algunes de les pràctiques i dels discursos que pensem que fan mal a la gent, i proposant algunes de les coses que pensem que poden fer molt de bé, potser situem en el debat i en les preocupacions de les persones coses que ara no s’estan situant. Sempre estem parlant de coses que al final és mera propaganda, i què afecta la gent? No donar respostes a la gent és perillós, perquè després venen els d’extrema dreta i venen el conte de què ells ho resoldran i tu els creus, perquè els altres, en els que la gent confiava, no han resolt les necessitats, ni tan sols s’han preocupat de fer-ho. 

Font: Belen Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *