foradia cdturisme

Ovidi 25: No se’n va és qui torna

Cada vegada que hi ha un aniversari redó d’Ovidi Montllor, siga el seu natalici o el traspàs, hi ha un moviment artístic extraordinari al voltant de la seua figura que demostra com d’arrelat es troba entre la memòria popular i les noves generacions d’artistes que no l’han conegut personalment, però volen agafar el seu testimoni per bandera. Ovidi és un dels màxims exponents de la nova cançó i un cantautor molt versionat, des de tots els estils, perquè és un referent, no només musical, sinó també ètic i polític que sempre ha estat al marge dels salons i les catifes roges del poder.

Ara ens trobem en l’Any Ovidi, pel 25é aniversari de les seues vacances. Una fita declarada a iniciativa del Col·lectiu de Músics i Cantants Ovidi Montllor (el COM) que també celebra el lliurament dels seus premis de la música anuals a la capital de l’Alcoià. Però la cita de divendres 13 de novembre és molt especial. Serà un dia preciós per a rebre Ovidi 25 al Teatre Calderón d’Alcoi a les 20h. Un concert-espectacle organitzat conjuntament per Plataforma per la Llengua, la Coordinadora Alcoià-Comtat pel Valencià i Escola Valenciana.

Ovidi 25 està format per la cantant Mireia Vives, el músic Borja Penalba, el periodista David Fernández i el poeta David Caño. Ells diuen que sempre estan contra les cordes. Resistint, insistint i persistint. Foradant la roca, ampliant el camp de batalla i desobeint l’absurd. També adverteixen que si sou militants de la #CulturaSegura heu de saber que no hi ha res més insegur que la por gratuïta i el foment de la incultura.

Ovidi 25 és la tercera entrega de l’homenatge que han volgut fer a la figura d’Ovidi Montllor. Una proposta que va nàixer fa cinc anys com a Ovidi 3, i posteriorment, amb la incorporació de Mireia, Ovidi 4. Amb la commemoració dels vint-i-cinc anys de la seua mort s’han convertit en Ovidi 25 per emfatitzar la vigència de les seues cançons, la seua música i el seu missatge i sobretot per recrear-nos en el tarannà de la persona íntegra i honesta que era com a treballador de la música, el cinema i els altres trenta-sis oficis que va tindre abans de ser artista. Tal com relata l’escriptor alcoià Jordi Tormo en l’obra ‘Ovidi Montllor, un obrer de la paraula’ (Sembra Llibres), Ovidi va ser un obrer de la cultura, però sobretot fou un treballador apassionat i incansable de les paraules.

Els quatre integrants de l’espectacle volen projectar la seua mirada crítica i inconformista i traslladar la seua capacitat per mantenir una qualitat escènica en l’acció i la dicció. Intenten agafar el seu llegat i passar-lo pel tamís de l’actualitat perquè, malauradament, les coses no han canviat tant. I és que l’artista, el cantant i el pallasso està ben present al segle XXI carregat de totes les seues lletres, cent per cent contemporànies, d’humor afilat, radicalment vigents, positives, enèrgiques i reivindicatives.

És una proposta molt dinàmica en què cadascun dels integrants d’Ovidi 25 té un rol concret. David Fernández és la reflexió, el fil conductor del contingut; David Caño representa la força de la poesia; Mireia, el vigor de la veu i Borja és la música. Transmeten el missatge d’Ovidi amb bones dosis de poesia, melodies i memòria. És una funció colpidora que no ens deixa indiferents, ans al contrari, la petjada emocional provoca diversos estats d’ànim i genera pensaments i idees gens irrellevants.

En dues hores és impossible recollir totes les facetes de l’artista alcoià, però dibuixen una perspectiva global del cantautor. El concert està estructurat en quatre parts: una molt valenciana, potent i reivindicativa; una altra sobre la consciència social d’Ovidi (vinculada al que està passant ara mateix amb la crisi sanitària i econòmica); una tercera sobre la memòria (amb un especial gest per a la Teresa de la cançó mítica) i finalment es mostrarà l’Ovidi corrosiu que s’enfronta a les misèries de la condició humana. Segur que hi estarà present d’alguna manera, la seua amiga, també alcoiana i recentment desapareguda, Isabel-Clara Simó.

Els Ovidi 25 només van estar una vegada a Alcoi i en aquesta ocasió, ho faran al Teatre Calderón, el lloc on Ovidi va fer la seua última aparició pública en l’homenatge que li van retre els seus companys i el seu poble quatre mesos abans de les seues vacances el 30 de novembre de 1994.

Venen molt inspirats. És l’actuació necessària, la més important pel que significa i simbolitza la ciutat natal d’Ovidi.

‘Au adéu, comence el comiatI soc nou arribat.No me’n vaig, soc qui torna!’
(Bon vent barca nova. O. Montllor)

Aquest text va ser escrit per Amàlia Garrigós per a l’actuació que havia de celebrar-se el 13 de novembre de 2020, però que per culpa de la pandèmia no es va poder dur a terme.
Ara el concert torna a l’escenari del Teatre Calderón d’Alcoi el dia 7 d’octubre a les 20h, i Mireia Vives, Borja Penalba, David Fernández, i David Caño (components d’Ovidi4) faran aquest sentit homenatge al cantautor alcoià. La Plataforma per la Llengua ha subvencionat aquesta iniciativa, i les entrades, que són gratuïtes, per a poder assistir es poden aconseguir a través de ticketalcoi.

Font: Amàlia Garrigós./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *