foradia subscriutegrat

Sanitat activa un protocol d’acompanyament final a persones ingressades i habilita una web per a consultar els casos diaris per departaments

Sanitat ha habilitat una pàgina web on es podrà consultar l'evolució de casos diaris, altes i defuncions, així com les dades per departaments

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha dissenyat un protocol d’acompanyament al final de la vida per a persones ingressades en hospitals durant la pandèmia per COVID-19, ja que aquesta malaltia ha generat una de les conseqüències més dures d’aquest període: que les persones ingressades a l’hospital no puguen estar acompanyades pels seus sers estimats en els moments finals de la seua vida.

Davant les noves dades sobre l’avanç i control de la malaltia i amb l’objectiu de garantir el dret dels i les pacients a acomiadar-se dels seus sers estimats i a tenir un procés de mort el més humanitzat i digne que siga possible, el protocol estableix dos possibles escenaris de comiat. Un d’ells se situa abans que la persona entre en fase terminal un dia o dos abans de la mort. L’altre escenari es dóna hores abans de la defunció. La família decidirà, d’acord amb la voluntat del o la pacient, en quin moment d’aquests dos supòsits desitja acudir a l’hospital per a acompanyar-li i acomiadar-se.

El protocol s’activarà per decisió del personal sanitari. La persona ingressada ha de triar a un o una familiar per a la interlocució (portaveu familiar), a qui s’informarà de l’inici d’aquesta etapa i s’oferirà la possibilitat de realitzar una visita per a romandre durant unes hores a l’habitació al costat de la persona ingressada. Es valorarà la presència d’un nombre superior de persones en el cas que existesquen llaços familiars que el justifiquen i es garantisca la seua seguretat.

El o la familiar que acudisca a l’hospital haurà de seguir el ‘Protocol de protecció de la persona visitant excepcional’ establert pel centre, que serà lleugerament diferent en funció que el o la pacient siga un cas positiu o negatiu de coronavirus.

Sanitat ha habilitat una pàgina web on es podrà consultar l’evolució de casos diaris, altes i defuncions, així com les dades per departaments

Tecnologies de comunicació i suport psicològic professional

Es maximitza l’ús de tecnologies de comunicació mitjançant recursos proporcionats per l’hospital i es facilitarà la presència virtual de la resta de familiars a l’habitació i la comunicació amb la persona ingressada.

D’altra banda, l’equip assistencial podrà sol·licitar el suport de l’equip de psicologia de l’hospital, que podrà tenir un paper rellevant com a suport en el maneig del duel tant el o la pacient com de la família. És a dir, tant el/la pacient com la persona acompanyant podran rebre el suport psicològic durant la visita si així ho considera el personal sanitari.

En aquest moment, les persones ingressades en UCI no poden ser incloses en el protocol, ja que el risc és excessivament alt per a la persona que acudeix, encara que s’establirà un “circuit segur” tant per a l’entrada com per a la sortida de l’hospital. No obstant això, s’estan estudiant alternatives per a permetre també l’acompanyament en aquest context.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *