El patrimoni d’Alcoi a casa: ‘El CAEHA recomana…’ Josep Maria Segura apropa la figura de Sant Jordi
Encetem el cicle "El CAEHA recomana..." on els socis proposen en una breu ressenya un llibre, una composició musical, un article, un web o portal digital, amb la col·laboració de Les Muntanyes que farem ressó dels suggeriments

Encetem una nova iniciativa del Centre Alcoià d’Estudis Històrics i Arqueològics per a continuar divulgant la història local i el nostre patrimoni des de casa.
La primera recomanació ens la proporciona Josep Maria Segura Martí, com ahir va ser el dia del LLibre i un dia tan assenyalat com 23 d’abril, ens apropa la figura de Sant Jordi.
Es tracta de tres articles seus, o junt amb altres autors, publicats originalment a la Revista de Festes, on ens parla de diversos aspectes iconogràfics de Sant Jordi. Cliqueu en cada títol per accedir a l’article penjat en el web de l’Associació de Sant Jordi

Es presenta el catàleg d’un total de 35 plafons de taulells, localitzats a Alcoi, amb diferents representacions de sant Jordi i produïts a València, Manises i Onda entre la segona meitat del segle xviii i l’actualitat. Els més antics mostren la imatge eqüestre de sant Jordi arremetent contra el drac; des de mitjan segle xix les obres representen amb fidelitat la imatge eqüestre processional del sant -el “matamoros”- en els diferents models existents.
Aquest breu treball informa d’una fotografia de 1890 que reprodueix l’antiga imatge de Sant Jordi el Xicotet. La foto va estar incorporada en 2010 al patrimoni de l’Associació de Sant Jordi, i es tracta del primer positiu fotogràfic que d’aquesta imatge es coneix: una escultura que mostra la tradició tardo-acadèmica i la moda historicista que manifesta l’escultura valenciana i catalana del darrer terç del segle xix.
L’exposició Camins d’Art – La Llum de les Imatges (Alcoi, 2011), entre altres obres d’art seleccionades de les poblacions de l’àmbit comarcal, va reunir un total de dèsset semblances de sant Jordi des de la pintura, l’escultura, la ceràmica, la fotografia i l’orfebreria, d’autors com Francisco Salzillo (1735-1740), Lorenzo Ridaura (1919), José Gonzalvo (1983), Vicente Ferrero (1999), Manuel Boix (2002), entre d’altres, així com el Braç-reliquiari de sant Jordi (1377), conservat a la Catedral de València.
Comenta i participa-hi