foradia subscriutegrat

Els responsables de l’OMIC expliquen com evitar els fraus i les estafes més utilitzades

Parlem amb Elena Roig, una de les treballadores de l'Oficina d'Informació al Consumidor, per tal de saber de primera mà en què consisteixen aquestes estafes en temps de Covid-19

Encara que estem passant moments de dificultat, hi ha gent que en qualsevol circumstància s’aprofita de la situació. Estem parlant concretament de les estafes.

Com ja ens van alertar des de l’Oficina d’Informació al Consumidor, s’estaven donant casos de gent que havia sofrit estafes per telèfon i per correu electrònic. És per això que en Les Muntanyes hem volgut saber més sobre aquest tema i ens hem posat en contacte amb ells.

Elena Roig, una de les treballadores de l’OMIC ens ha explicat que per culpa de no eixir de casa, aquestes persones, o inclús a vegades són organitzacions, estan aprofitant la via telefònica o correu electrònic per a cometre aquests fraus.

Com ella mateixa ens ha indicat, actualment no podem saber el nombre de persones que s’han vist afectades per aquests enganys, però que sí que han rebut consultes o els ha arribat informació sobre aquest tema.

Des de l’OMIC treballen per a explicar, aconsellar, i prevenir als ciutadans per a no caure en alguna d’aquestes trampes.

Elena Roig ens ha explicat que actualment un dels mètodes més utilitzats és el ‘Phising’, que consisteix en suplantar la identitat d’una empresa o d’algun organisme públic, i argumenten que necessiten realitzar una verificació de dades a través d’un enllaç, que redirigeix a una pàgina falsa, que és idèntica a la de l’empresa original. D’aquesta manera s’aconsegueixen les dades personals de la gent.

Els bulos, les cadenes de WhatsApp, tot és un frau segons ha explicat Roig, ja que la finalitat de tots ells és enganyar a la gent, o aconseguir dades.

Com ja sabem tots, hui dia, les nostres dades van circulant per les xarxes i per internet, i per a aquest tipus de delinqüents, és molt fàcil aconseguir informació de les nostres vides. Elena Roig ens ha explicat que és per això que molts dels estafadors saben amb qui estan contactant, però els falta la informació més important, els quatre últims números del nostre conte bancari. Per tal d’aconseguir-ho se suplantaran la identitat de la nostra companyia de llum, gas, o telèfon, i voldran “fer una comprovació de les nostres dades”.

Per tal d’ajudar a la gent, des de l’OMIC fan una sèrie de recomanacions per a prevenir qualsevol classe de frau, i Elena Roig assenyala que el més important de tot és desconfiar, ja que és una persona que no coneixem i no sabem si la informació o el que ens està oferint siga veritat. Una altra de les recomanacions que ens ha donat Roig és que mai facilitem dades ni per correu electrònic, ni per telèfon, ni per cap mitjà que no tinga un protocol de seguretat. A més, també ens adverteix sobre que no hem de fer clic en cap enllaç que ens puguem enviar per whatsapp o correu electrònic.

Elena ha afegit a aquestes recomanacions, contrastar les informacions que ens arriben amb altres fonts, cosa també molt útil per als bulos o les notícies falses. O comprovar que la direcció web o de correu és correcta i que no té errates.

En el cas de tenir que buscar un telèfon d‘informació, des de l’OMIC recomanen no buscar-lo directament des del navegador, sinó entrar directament a la pàgina web oficial i des d’ací buscar tota la informació per a poder contactar.

Una altra de les estafes que ens ha explicat Elena Roig és el frau de la ‘telefonada perduda‘. Des d’un número desconegut et fan una perduda. Com és un número normal, des d’un mòbil, la gent no sospita i torna la telefonada. Aleshores, aquesta telefonada te la cobren molt més cara.

Si malauradament has caigut en algun tipus de frau, des de l’OMIC ens recomanen actuar, però, com hem de fer-ho? En el cas que es tracte d’una estafa d’un suposat canvi de companyia, es deu contactar amb l’Oficina d’Informació al Consumidor, a partir d’ací, ells tramiten la reclamació dels consumidors a les empreses. Si es tracta d’un cas més greu, que ja implica un delicte, o una pèrdua de diners, en aquest cas s’ha de denunciar a la Policia Nacional. Elena Roig explica que davant de qualsevol dubte, és millor contactar amb l’OMIC.

Així que esperem que aquesta informació i els consells que ens ha oferit Elena Roig, de l’Oficina d’Informació al Consumidor, siga útil per tal de prevenir el major nombre possible de casos.

Font: Belén Rivas./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *