foradia subscriutegrat

La Generalitat destina més de 30 milions d’euros a la rehabilitació d’edificis

La Vicepresidència Segona i la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica han anunciat que aquestes ajudes es podran sol·licitar fins al 30 de juny

Des de la Vicepresidència Segona i la Conselleria d’Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica s’han donat a conèixer les novetats d’aquestes ajudes, que s’estan duent a terme des de fa 4 anys. Es destinaran més de 30 milions d’euros a ajudes per a la rehabilitació d’edificis i la reforma de banys, cuines o per a millorar l’accessibilitat a l’interior dels habitatges, que es preveuen en el Pla ‘Renhata’.

Segons ha indicat Rubén Martínez Dalmau, vicepresident segon i conseller d’Habitatge, “aquestes ajudes són fonamentals per a la fase de reconstrucció, després de la crisi sanitària de la Covid-19, ja que serviran per a estimular el sector de la construcció i la ceràmica“. A més a més, ha afegit que: “Tracten d’impulsar un nou model productiu alineat amb el camí marcat per les institucions europees de reconstrucció verda, en el qual la rehabilitació, la sostenibilitat i les energies renovables en l’edificació han de centrar protagonisme“.

D’aquest pressupost de 30 milions, 25 seran per a ajudes per a la millora de la conservació i accessibilitat en edificis i 0’5 milions per a la millora de l’eficiència energètica, les dues línies dins del Pla Estatal d’habitatge, cofinançades pel Govern Central i l’autonòmic.

Aquestes subvencions cobriran un màxim del 85% del pressupost total protegible segons la baremació que obtinga.

Jaume Monfort, director general de Qualitat, Rehabilitació i Eficiència Energètica, ha explicat que el Pla ‘Renhata’, que és el que ajudarà en les reformes dels interiors dels habitatges, és finançat per la Generalitat i que es destinaran 5 milions d’euros. Aquesta inversió provoca que aquestes ajudes siguen les que més novetats incorporen aquest any.

Alguna d’aquestes novetats és la introducció de criteris de sostenibilitat per a les reformes, i a més a més, se subvencionaran les instal·lacions de domòtica associades a la millora de l’accessibilitat a persones en situació de dependència, mobilitat reduïda i diversitat funcional. Aquests criteris de sostenibilitat es puntuaran amb una baremació per a poder optar a més quantitat de la subvenció i assolir, en aquest cas, el 50% (com a màxim), del pressupost elegible.

Entre les actuacions que es preveuen està l’ús de fusta, per a portes i mobles, que provinga de gestió forestal sostenible amb certificació PEFC o FSC, l’ús d’aixetes d’obertura sempre en Fred o d’obertura en dues fases i dotades d’airejadors, la instal·lació de cisternes de doble descàrrega o la utilització de revestiments ceràmics amb etiquetatge ambiental de classe I.

També es pretén subvencionar els sistemes de monitoratge i control remot de portes i equips electrònics, la posada en marxa d’aquests de manera conjunta i la realització d’activitats a distància; els sistemes d’activació i desactivació de qualsevol equip del domicili amb un comando de veu; la col·locació de cambres en l’interior de l’habitatge que permeten informar visualment de l’estat de la persona dependent, i els sistemes de detecció i alarma d’incendis.

Les ajudes ja es poden sol·licitar de forma telemàtica, fins al dia 30 de juny, encara que aquesta última data es podrà ampliar depenent de l’Estat d’Alarma. “Som conscients que els terminis i els tràmits hauran d’ajustar-se en cada moment a la situació de desescalada per a garantir l’accés a les ajudes a tota la ciutadania, però, en el context de recuperació postcrisi, hem d’avançar per a estar preparats“, ha declarat Monfort, que a més, ha argumentat que entenen que després del confinament hauran aflorat noves necessitats de millora als habitatges.

En aquesta edició podran optar a les ajudes tant les obres ja acabades, és a dir, realitzades amb anterioritat a la publicació de les ajudes, com aquelles actuacions no iniciades o no acabades, és a dir, que estiguen en projecte o en curs en el moment de la sol·licitud amb un termini màxim de sis mesos, comptats des de l’endemà de la data de publicació en el DOGV de la resolució de les ajudes. “El que es pretén és animar a la ciutadania a demanar les ajudes, ja que s’ha apreciat que hi ha molta gent que no inicia les obres per por a no rebre l’ajuda, però poden tindre la seguretat en començar les obres de què comptarà amb l’ajuda“.

Convocatòries passades

Com ja hem dit abans, aquestes ajudes es convoquen per quart any consecutiu, per tal d’ajudar les condicions dels habitatges d’ús habitual, però enguany a més, pretén impulsar el sector de la construcció davant la crisi que ha provocat la Covid-19.

Des de l’any que es van iniciar aquestes ajudes, en 2017, s’han beneficiat més de 2.000 famílies de les ajudes del Pla ‘Renhata’, la qual cosa ha suposat la inversió d’uns 6 milions d’euros i la creació d’un màxim de 1.200 llocs de treball.

Cal destacar que en la passada convocatòria es van resoldre positivament el 100% de les peticions que complien els criteris, i 616 famílies es van beneficiar en 2019 d’aquestes subvencions.

Font: Redacció./


participalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *