Foradia subscriutegrat

El parc tecnològic de l’Illa de Rodes més prop de fer-se realitat

Durant el matí del 18 de juny l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, acompanyat per la regidora d'Urbanisme, Lorena Zamorano, han entregat els premis del concurs de redacció de l'antiga fundició de Rodes

Des de fa anys l’Ajuntament d’Alcoi està treballant per un projecte molt ambiciós, com l’ha descrit l’alcalde de la ciutat Toni Francés. Es tracta del projecte de l’antiga fundició de Rodes, en el qual es vol convertir aquest espai en un parc tecnològic i cultural de referència.

En el matí del 18 de juny, a l’IVAM CADA, s’han fet entrega dels premis del concurs de redacció del projecte i s’han conegut un poc més alguns dels detalls de com serà l’Illa de Rodes.

Segons ha informat la regidora d’Urbanisme, Lorena Zamorano, s’han presentat 10 propostes, totes elles baix un lema que les identificava, i que el jurat no sabia el nom dels autors fins que no es va decidir la classificació, que es va acordar baix els criteris de la convocatòria.

El jurat ha decidit una proposta guanyadora i dos accèssits. El segon accèssit ha sigut per a ‘Negrosobreazul – Arquitèctes de València’, amb un premi de 4.840 euros. El primer accèssit ha sigut per a Francisco Leiva i Fernando Navarro, que s’han dut un premi de 7.260 euros.

Però, la proposta guanyadora ha sigut la de l’equip format per Ramón Esteve i Estudio, Vicente Manuel Vidal, Ivo Vidal, Ciro Vidal, Isaac Montava i Carlos Sanjuán. Zamorano va destacar la carrera dins del món de l’arquitectura de Vicent Manuel Vidal i Ramón Esteve. Aquest últim ha sigut l’encarregat d’arreplegar el premi i a més, d’explicar un poc com serà el projecte per a l’Illa de Rodes.

Segons ha confessat el mateix Esteve, “esperem no decebre i superar les expectatives“. Com ha explicat aquest arquitecte d’Ontinyent, aquest projecte pretén recuperar 3 elements de la cultura alcoiana: la indústria de principis del segle passat, l’arquitectura modernista i l’entorn natural.

Aquesta proposta destaca per fer valdre el patrimoni arquitectònic des d’una lectura moderna i actual per tal d’impulsar els nous models que la ciutat necessita. A més tot estarà en un únic espai en el qual es crearà una atmosfera diferent, que ens trasllade a principis del segle passat, és a dir, quan es va construir l’edifici en l’any 1906.

Ramón Esteve ha explicat que el lema del projecte està basat en el Concert de Clarinet i Orquestra en La Major KV. 622 de Mozart, que consta de tres moviments: Allegro, Adagio i Rondo, igual que el projecte, que està dividit en jardí, centre tecnològic i centre cultural.

L’estructura que l’equip guanyador ha dissenyat, és amb espais diàfans i versàtils, que són perfectes per a adaptar-se als nous models econòmics i per a tindre una projecció de futur. La superfície consta d’uns 8.000 metres quadrats de parcel·la i 12.000 de construcció.

Pel que fa al jardí, serà públic i farà que es reforce la relació directa amb els ciutadans. Serà un espai natural i la ciutadania podrà comunicar-se per ací, sense haver de rodejar tot l’edifici per tal d’anar d’un carrer a un altre. A més també hi haurà espais per a poder relaxar-se. En aquests jardins s’introduirà vegetació típica de la zona, com per exemple, les carrasques.

El centre tecnològic mantindrà l’essència d’un espai que va ser creat per a l’ús industrial i suposa un símbol de l’esperit innovador. Aquest parc vol recordar l’esforç dels nostres avantpassats, però reivindicant la idea de projecció cap al futur.

També es donarà importància la gastronomia de la nostra localitat, i és per això que dins de les naus hi haurà un restaurant.

Tota la construcció estarà realitzada amb materials propis que traslladen a la idea d’indústria de principis de segle, que és una idea que està molt present en tot el projecte, mantenir la nostra identitat.

Respecte a la part del centre cultural, es donarà resposta a necessitats de la població. Aquest espai comptarà amb un auditori, aula de música, centre cultural, sala polivalent, espais per a la investigació de noves tecnologies, museu, biblioteca, o sales per a cicles formatius.

Aquesta zona del projecte també acollirà el Centre de Turisme d’Interior, que es dedicarà a activitats relacionades amb el turisme, principalment, la formació gastronòmica.

Toni Francés, ha indicat que: “estem davant de l’inici de la recuperació d’un patrimoni importantíssim dels alcoians i alcoianes, i davant d’un dels projectes més ambiciosos i amb major capacitat de transformació i aposta de futur de la nostra ciutat, comarca i província“.

Segons ha explicat l’alcalde, aquest projecte marcarà un abans i un després en l’impuls econòmic de la ciutat, i ha assenyalat que s’està treballant en dos línies de treball paral·leles. Una d’elles és l’arquitectònica, que seria la part del projecte, i l’altra seria el contingut, que “també ha de ser un referent per a transformar el parc tecnològic de Rodes“.

Francés ha destacat que per a aconseguir-ho fa falta que intervinguen molts factors, i un d’ells és l’Agencia Valenciana de Turisme, que ja està treballant per a que tinga la seua seu en l’Illa de Rodes. Un altre dels factors és l’Institut de Batoi amb la seua àrea de restauració.

També ha nomenat com a component important en aquest projecte el Districte Digital, ja que es va acordar en un dels Plenaris per unanimitat que Alcoi formara part del Pla de Transformació de la Comunitat Valenciana, i que ja ha situat a la província d’Alacant com un referent en transformació digital i captació d’empreses.

El Campus de la UPV d’Alcoi també està molt implicat en aquest projecte, ja que estan treballant per tal de desenvolupar projectes d’intel·ligència artificial, per a que en un futur es puguen desenvolupar en Rodes. Els instituts en els quals s’imparteixen cicles formatius també formen part, especialment aquells que estan enfocats a treballar les noves tecnologies, la digitalització i la indústria 4.0.

L’alcalde, Toni Francés, ha anunciat que està previst que la inversió siga d’11 milions d’euros, i que serà el primer complex de la ciutat sostenible i autosuficient energèticament, ja que apostarà pel consum de noves energies.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *