foradia barnasants

Els drets de les dones

Columna per Teresa Mollá

Hi ha gent, com el cardenal Cañizares, que no perd ocasió per a fer el ridícul. Així ho va tornar a demostrar el passat Corpus en afirmar que per a buscar una vacuna contra el Covid-19 s’estaven utilitzant teixits de fetus avortats.

Quan s’és tan misogin i ridícul com ell, aquestes paraules no tenen gens d’importància més enllà de veure’l com, de nou, es converteix en un esperpent de si mateix.

Com sabem una de les potes més fortes sobre les que es recolza el patriarcat són les religions monoteistes. I la catòlica ho és. Per això fins i tot nega la figura de Lilith a la història de la creació. Lilith, segons alguns llibres antics, va ser la primera dona d’Adán i que li va plantar cara exigint-li la igualtat total i la simetria dins de la seua relació, però com a Adán allò no li venia gens bé perquè el que necessitava era algú que fera poc menys d’esclava, es va queixar a Yavhé i aquest la va repudiar del paradís i d’una costella d’Adán va crear a Eva. Així va crear la dependència d’Eva enfront de Adán. Perquè a Lilith i a Adán els va crear del mateix fang, per això Lilith exigia ser igual que Adán i no ser dependent. Clar, això ho va arreglar Yavhé que era un ésser masculí, amb la costella d’Eva i, a priori, problema resolt. I així continuen pensant Cañizares i la seua gent, que les dones som una costella d’Adán i molt dolentes per la història de la punyetera poma i el pecat original. Per això també tenim llengua bífida i la nostra veu no té cap credibilitat. En fi, que s’han cregut la història sencera i continuen predicant-la, com si els segles no hagueren passat.

El patriarcat, reforçat amb personatges esperpèntics com Cañizares vol reforçar el seu domini sobre les dones i no té cap problema en mentir o en utilitzar arguments farcits d’enganys per tal de mantindre’s al davant del sistema i amb tots els seus privilegis intactes.

Però com el moviment feminista anava cobrant massa protagonisme i això li resultava perillós per a la seua subsistència i el manteniment d’aquests privilegis, va decidir infiltrar-se dins del moviment feminista i combatre’l des de dins. Així recolzant-se en una pseudo teoria que afirma que el sexe no importa i que el realment important és el gènere sentit, està aconseguint el seu objectiu que no és altre que combatre el feminisme des de dins mateix del moviment feminista.

Afortunadament, som moltes les persones que continuem afirmant que el gènere no deixa de ser una construcció social i que s’ha de combatre’l perquè és el que genera desigualtats entre dones i homes i la base de prejudicis i socialitzacions diferenciades que només comporten violències masclistes de tota classe cap a les dones i les criatures. Negar aquesta evidència es tradueix en afirmar que el patriarcat se’n val de tot per a mantindre el seu ordre injust i de dominació de les dones a qualsevol preu.

Fer visibles aquestes maniobres patriarcals és necessari per a frenar l’avanç d’aquestes estratègies patriarcals que busquen eliminar les dones com a subjecte polític específic i no diluït en un maremàgnum d’identitats fictícies.

Font: Teresa Mollá Castells./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *