foradia pressupostparticipatiualcoi

‘El arte rupestre del Arco Mediterráneo de la Península Ibérica’ ja s’ha presentat

La presentació ha sigut a l'IVAM CADA d'Alcoi i han assistit l'alcalde d'Alcoi, Toni Francés, l'exdirector del Museu Arqueològic Municipal 'Camilo Visedo Moltó', Josep Maria Segura, el subdirector de Patrimoni Cultural, Antonio Bravo, i el cap de Servei Territorial de Cultura d'Alacant, José Antonio López

En el matí del divendres 19 de juny s’ha presentat a l’IVAM CADA el llibre ‘El arte rupestre del Arco Mediterráneo de la Península Ibérica’, en el qual s’inclouen les actes i tota la informació del congrés celebrat a finals de 2018, amb el mateix títol que el llibre, també a l’IVAM CADA Alcoi.

En la presentació han intervingut l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, l’exdirector del Museu Arqueològic Municipal ‘Camilo Visedo Moltó’, Josep Maria Segura, el subdirector de Patrimoni Cultural, Antonio Bravo, i el cap de Servei Territorial de Cultura d’Alacant, José Antonio López.

Quan es va celebrar el congrés va coincidir que se celebrava el 20 aniversari de la inclusió en la Llista de Patrimoni Mundial de l’art rupestre mediterrani, i en aquest moment es van presentar novetats sobre recerques, noves tecnologies i gestió administrativa i turística, relacionades amb el patrimoni cultural.

A més, en aquest acte de 2018 es van fer conferències tècniques, detenint-se en avanços tecnològics en l’anàlisi de pigments, documentació i registre de les troballes, la gestió de la divulgació, el desenvolupament d’itineraris culturals i protecció legislativa dels entorns rupestres, però, també es va fer una visita guiada a La Sarga i al Museu Arqueològic de la nostra ciutat.

En la presentació precisament han explicat que els abrics de La Sarga podem veure representats tres dels horitzons artístics prehistòrics de la façana oriental de la península Ibèrica: macroesquemàtic, llevantí i esquemàtic, sent aquest l’únic jaciment en el qual es poden veure els tres.

Des de la Generalitat han destacat el model ‘Sarga’ com un exemple de gestió administrativa i turística, com de protecció de patrimoni, ja que aquest model s’està exportant per a aplicar-lo en altres jaciments.

També s’ha recordat que dins del Consell Assessor d’Art Rupestre del Mediterrani de la Península Ibèrica, la Comunitat Valenciana va assumir la secretaria d’aquest consell per a impulsar la coordinació de polítiques comunes entre comunitats autònomes que tenen art rupestre (Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa, Comunitat Valenciana, Catalunya i Múrcia).

Aquest òrgan està impulsant accions de conservació, protecció i difusió d’aquest art primitiu, reconegut com a patrimoni mundial per la UNESCO. Una d’aquestes accions s’ha anunciat en la presentació d’aquest llibre, i és la creació d’una marca per a l’Art Rupestre de la Comunitat Valenciana.

Font: Redacció./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *