foradia subscriutegrat

Les herbes remeieres al País Valencià: Bracera, Centaura Aspera

En companyia de Ferran Albors coneixem la riquesa que hi ha en les comarques centrals valencianes en herbes remeieres, hui ens parla de l'herba bracera

Bracera, Centaura Aspera, (bracera, herba bracera)

La floració és a primavera-estiu. La recol·lecció a partir del mes de maig fins a final de l’estiu. És aperitiva, hipoglucemiant (rebaixa el sucre de la sang). Aquesta planta té un gust molt amarg i es caracteritza per les seues flors paregudes a una carxofa xicoteta de color rosa-violeta-malva.

La família centaurea té infusions molt amargues, tant la centaurea aspera o bracera com la centaurea menor o flor de Sant Pere, però són molt bones per a regular el sucre.

Un dia, un amic meu, que tenia prou de sucre, em va preguntar si podia portar-li una miqueta de bracera per a rebaixar-lo; li’n vaig portar i li vaig dir que se l’havia de prendre en un gotet de matí en dejú, durant una novena i a vore què passa. Als pocs dies, em va dir: «Nando, això que m’has donat està amarg com la fel!», i li vaig contestar si li havia baixat una miqueta el sucre. Ell em va contestar: «Tu diràs! Conforme està d’amarg, clar que me l’ha baixat!».

REMEI CASOLÀ:

Mon pare, Manolo Beltrá, em deia: «si vas a la serra em portes un grapat de bracera per a baixar una miqueta el sucre, que no me’n queda». El meu pare es feia un gotet xicotet en dejú en moltes novenes i el sucre el mantenia a ralla.

Nota: en aquest capítol es realitza una descripció de la planta medicinal, com també es relaten receptes i remeis populars que m’han transmès els meus avantpassats, però cal tindre clar que el diagnòstic de les malalties correspon sempre als professionals pertinents.

Font: Ferran Albors./


ajualcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *