foradia pressupostparticipatiualcoi

Nova edició de Voluntariat Ambiental en Prevenció d’Incendis Forestals

Es realitzarà durant 6 setmanes, des del 6 de juliol al 14 d'agost, i està subvencionat per la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica

És estiu, fa calor, i és època, per desgràcia, d’incendis forestals, i per tal d’evitar-los, tota ajuda és poca. És per això que l’Ajuntament d’Alcoi ha dut a terme una nova edició del Voluntariat Ambiental en Prevenció d’Incendis Forestals.

Es tracta d’un voluntariat que durarà 6 setmanes des del 6 de juliol al 14 d’agost. En cada torn participen 8 persones al matí, que van acompanyades per un educador ambiental per a portar a terme formació en temes de medi ambient o vigilància forestal, i a la vesprada seran dos voluntaris de protecció civil que coordinen l’operatiu.

El voluntariat està subvencionat per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica i gràcies a la col·laboració d’Aitex, s’ha pogut ampliar el nombre de persones voluntàries, 48, i les setmanes.

Aquestes vigilàncies es realitzen de la següent manera: entre les 15 i les 20h, quatre membres del voluntariat es reparteixen per parelles en dos torres de vigilància, en Sant Antoni i en les Pedreres. Altres quatre voluntaris fan una ruta amb bicicleta elèctrica. Dos voluntaris de protecció fan ruta amb vehicle 4×4, i s’encarreguen de dona suport al Voluntariat Ambiental i ruta de vigilància en punts sensibles com el Racó Sant Bona Ventura, Molinar, Polop, o altres llocs.

De dilluns a divendres els voluntaris estan allotjats en l’Hotel Rural de la Safranera, que s’utilitza com a base de totes les activitats i vigilància. En aquest lloc es realitzarà també la formació que reben els voluntaris al matí.

Durant la setmana passada es va realitzar la presentació en l’Àgora en un acte en el qual també es va presentar el Pla de Prevenció d’Incendis de la conselleria, i es van donar unes xicotetes directrius sobre el voluntariat.

L’objectiu del voluntariat és que es realitzen tasques dirigides a la prevenció d’incendis mitjançant punt fixes i rutes mòbils, de tal forma que es pot cobrir el màxim de superfície vigilada, especialment als Parcs Naturals que tenim a Alcoi, Font Roja i Mariola, així com el Racó, o el paratge protegit del Serpis.

A més a més, en el voluntariat es realitzaran activitat que promoguen la integració de les persones amb discapacitat, tasques de vigilància dissuasiva, sensibilització i informació de la població de cara a la prevenció d’incendis forestals, conscienciar i informar els visitants en espais naturals i forestals, mitjançant accions informatives sobre el compliment de les normes que s’han de seguir, programes d’educació ambiental i formació amb especial incidència en el coneixement del medi forestal per a les persones voluntàries ambientals.

El regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre ha explicat que: “Aquest voluntariat porta fent-se des de l’any 2002, sent subvencionat per la Generalitat en pràcticament totes les campanyes anteriors, amb una bona participació de voluntaris i uns resultats molt positius“.

La vigilància mòbil cobrira les següents zones: Paratge Natural Municipal del Racó de sant Bonaventura- Els Canalons, Via Verda d’Alcoi, entre el barri de Batoi, el Poliesportiu Municipal Francisco-Laporta i la zona de l’Estepar, Àrea recreativa del Preventori, Font de la Salut i Font del Molinar. Aquests punts, junt amb el de la casa forestal de vigilància del cim del menejador, al Parc Natural del Carrascar de la Font Roja, i la caseta de vigilància del Montcabrer, situada al Parc Natural de la Serra de Mariola, vénen a cobrir un percentatge molt elevat del camp visual del terme municipal.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *