foradia cdturisme

L’estat de “nova normalitat” i la cita prèvia a l’ajuntament d’Alcoi

Article per Jaume Brotons

Com recordaran els ciutadans d’Alcoi, durant l’Estat d’Emergència es va habilitar un telèfon d’urgència a l’Ajuntament d’Alcoi, que va funcionar matí i vesprada, davant la impossibilitat de poder personar-se en el Consistori, per la presència del coronavirus i les seues possibles conseqüències. Estàvem en quarantena i ho portem el millor que vam poder.

Moltes persones necessiten de l’Ajuntament i d’altres administracions els seus serveis i sobretot, ajudes de divers tipus, però en general d’informació i també d’ajudes a persones en situació de risc o exclusió social. La pandèmia havia tingut i té efectes devastadors en l’economia del país i els seus habitants. 

Va funcionar bé el telèfon d’emergència de l’Ajuntament i a qui no se li podia solucionar el problema a l’instant, es prenien les seues dades i se’n deia pel departament o persones corresponents per a intentar solucionar la seua demanda. Però quan arriba l’estat de “Nova normalitat” i acaba el d’Emergència i algunes coses tornen a la situació anterior, perque es normal, cal conservar com és raonable i pel bé de tots com la distància de seguretat, l’ús de les màscares, el control dels aforaments, etc.

 L’Ajuntament retira el telèfon d’emergència i sobretot el personal que havia dedicat a aquest menester i que va reforçar amb molt, l’assistència a la ciutadania en una situació tan difícil durant la pandemia. El nou estat de situació més relaxat que viu el país, posibilita el tornar a posar els serveis que abans de la pandèmia funcionaven, com el telèfon de Centraleta de l’Ajuntament, els de diversos departaments, com el Registre General, el Padró Municipal, Oficina d’habitatge, Oficina Prop de la Generalitat etc, però a través de “Cita Prèvia” per a totes elles, quan abans s’obtenien les sol·licituds per a fer gestions agafant un número en les màquines a aquest efecte i en el mateix moment. És lògic, si això haguera continuat d’aqueixa forma – agafant un número en les maquines disposades a aquest efecte-, hauria sigut impossible mantindre les normes i els requisits de aforo en la “nova situació” de desescalada, amb el consegüent perill de ressorgiment de brots i contagis.

Però clar, en realitzar la gestió per telèfon i aixi poder reduir els aforaments, els ciutadans es veuen desesperats perquè se’ls atenga – sinó es reforça la plantilla que atén les trucades, com en el telèfon d’informació general de l’Ajuntament, el Padró , el Registre i altres-, i es passa hores i hores , fins i tot dies per a obtindre una cita per a realitzar una gestió, ja que, moltes de les gestions poden tindre caràcter d’urgència. 

L’Ajuntament des del dia 21 i en finalitzar l’estat d’Emergència i fins a últims de juny o primers de juliol, no va habilitar un altre sistema que era desitjable, el propiciar en la pàgina web de l’Ajuntament la Cita Prèvia, per Xarxa, alleujant la situació. Al final ho va fer, però tampoc funciona, porta tres dies bloquejada, “dóna error”, sense poder utilitzar-se i la gent continua desesperada, intentant obtindre cites o bé en la pàgina web de l’Ajuntament o en els telèfons dels departaments citats, que per insuficiència de personal per a això, es fa impossible el que li atenguen a un.

 A l’Ajuntament, i en concret a l’Equip Municipal, no li importa que la gent perda hores i hores del seu temps, intentant realitzar la gestió d’obtindre una “Cita”, pensarà… “que no té molta cosa que fer”, la majoria han d’estar en ERTEs o en desocupació o cessat la seua activitat d’autònom etc.., i poden passar el temps i distraure’s tot el dia, i fer que es convertisca un repte l’aconseguir una cita en el Municipi d’un. Però no és així, tots tenim moltes obligacions personals, laborals, familiars, perquè ens abandonen d’aqueixa forma i ens tirem hores del nostre temps agafats al telèfon o davant d’una pantalla. 

Estem en el Segle XXI i és vergonyós el tracte que es dóna als ciutadans en determinades administracions, això de l’Ajuntament amb la seua cita prèvia, és un exemple del que no ha d’ocórrer. Esperem que la Regidora de Participació o qui siga, es pose a la feina, arregle la situació perquè funcione les “Cites Prèvies”, en el Portal de la Web de l’Ajuntament i reforce la plantilla per a atendre el ciutadà que no pot o no sap usar l’eina informàtica i necessita demanar-la – La Cita- a través del telèfon, és el menys que ens mereixen els ciutadans d’Alcoi.

Font: Jaume Brotons, grup NO+ precarietat Alcoiá-Comtat, 2 de juliol de 2020./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *