foradia mediambient

El banc d’aliments i la necessitat que arribe al màxim de persones vulnerables

Article per NO+Més Precarietat de L’Alcoià-El Comtat

Recentment hem vist les declaracions fetes per membres de Compromís sobre el funcionament del Banc d’aliments a Alcoi, el seu abast i la necessitat d’ajuda per part de l’Ajuntament.

El nostre Grup NO+Precarietat de L’Alcoià-El Comtat, ja va tenir l’ocasió de fer esment a articles d’opinió de la necessitat de la seua millora, i també en entrevista amb la Regidora de Benestar Social, Aranza De Gràcia, qui al mes d’agost ens respongué que “reconeixent que tot era millorable, estudiaria la nostra petició” res més es va saber, com en tantes ocasions en què aquest Grup li ha plantejat casos individuals greus en situació de precarietat, persones sense sostre, famílies en risc de desnonament, l’abast del propi Banc d’Aliments per als sectors de població vulnerable, etc.

El repartiment del Banc d’aliments de la nostra ciutat com en tantes altres està encomanat a l’ONG Creu Roja, que en base al que reben dels Bancs d’aliments provincials, de les ajudes de particulars i d’altres programes europeus, intenta atendre grans capes de la població en situació extrema de precarietat. La Creu Roja ho fa el millor que pot, dins les seues possibilitats, intentant atendre el major número de persones possibles.

Quan representants del nostre Grup van parlar amb la Regidora Aranza De Gràcia se li va fer constar que el lot d’aliments que es dona individualment o a les famílies no tenia productes bàsics per a una alimentació mínimament equilibrada. Encara què formen part d’aquesta ajuda pastes, llegums, llet, arròs, llaunes de conserva, oli, galetes, etc., es pateix la manca de productes frescs com hi són fruites, verdures, pollastre, carn o peix, degut a les característiques del Banc d’Aliments Local, que no poder tenir frigorífics connectats tot l’any, pel seu cost, per exemple, a més d’altres mesures sanitàries.

La Sra. De Gràcia argumenta que per a eixe fi ja es dona també una ajuda econòmica per atendre les despeses d’alimentació, sense tenir en compte que aquestes ajudes econòmiques, que van dels 150 € als 200 € al mes per una sola persona, i fins als 400 € per una família de quatre membres, es fan servir també per atendre el pagament del lloguer de l’habitatge o el dret a una habitació, i també per a les despeses dels subministraments de l’aigua, la llum o el gas, amb la qual cosa queda ben poc per destinar-ho als aliments peribles. Es donen uns vals de supermercat de quinze euros, dos concretament, un per comprar productes higiènics i un altre per al subministrament de productes frescs.

No sabem si la Sra. De Gràcia, quan va a comprar a les grans superfícies, pot fer-e amb la compra per tot el mes amb quinze euros… per al pa, a fruita, el pollastre, l carn o el peix, i no diguem ja per la carn, i espavilar amb aquests diners; doncs, diríem què la Sra. Regidora en pensa que la majoria de la gent precària si ho pot fer.

Així què amb tot el que hem exposat, trobem el fet que alguns servidors públics al càrrec d’àrees tan sensibles per a la població com ho són els Serveis Socials Municipals, de vegades, semblen estar molt lluny d’arribar a comprendre i empatitzar amb les persones vulnerables que atenen, i que són les que han d’afrontar tan dolentes circumstàncies al seu dia a dia.

Aleshores, en moments tan difícils per a molts sectors de la població, el nostre Grup demanda públicament la millora de les ajudes per aliments que es presten a les persones vulnerables amb el suport econòmic de l’Ajuntament. Cada vegada més persones acudeixen a aquests serveis, per haver-se quedat sense feina o no poder assolir els ingressos suficients amb les prestacions que reben o per estar pendents de rebre-les; prestacions com les rendes mínimes, els subsidis de l’atur, etc. No es tracta doncs de sortir a la foto donant dades de com es fa tot, sinó d’estar davant i prop de la realitat de les persones que pateixen a diari la marginació social i econòmica, i no podem seguir deixant-los en el pou de misèria en què hi es troben.

Font: NO+Més Precarietat de L’Alcoià-El Comtat. Alcoi, a 24 de novembre de 2020./


agora

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *