Les herbes remeieres al País Valencià: Coronel·la, Dorycnium Hirsutum
En companyia de Ferran Albors coneixem la riquesa que hi ha en les comarques centrals valencianes en herbes remeieres, hui ens parla de CORONEL·LA, de nom científic Dorycnium Hirsutum

CORONEL·LA, Dorycnium Hirsutum. (Coronela, Botja peluda, Herba del pastor)

Floració a la primavera. Recol·lecció amb les seues flors belles durant els mesos de maig i juny. Aquesta planta s’usa principalment per a la circulació de la sang.
Personalment és una herba que jo mateix li tinc molta estima perquè a més de ser molt bona per a la circulació sanguínia si la prenem barrejada amb una mica de Nyesto (Aladern) ajuda a rebaixar la tensió arterial, però cal anar amb molta cura i prendre una o dues tassetes xicotetes a la setmana, per a no rebaixar-la molt de colp, en aquests casos recomane estar sota supervisió mèdica.
REMEI CASOLÀ:
Jo recorde que fa molt de temps, una persona del nostre poble que es diu Joan Moltó Vilaplana fill de “Carmen la Fiera”, recol·lectava tots els anys un bon manoll de Coronela a la zona del Raspall, i el guardava en el seua botica per a tot l’any, es prenia tots els dissabtes una tassa gran d’aquelles de menjar sopes, i li anava molt bé per a la seua circulació, perquè em deia: “Nando, quan me la prenc al cap d’una estona note com el cor comença a bombar la sang”.
Nota: en aquest capítol es realitza una descripció de la planta medicinal, com també és relaten receptes i remeis populars que m’han transmès els meus avantpassats, però cal tindre clar que el diagnòstic de les malalties correspon sempre als professionals pertinents.
Comenta i participa-hi