foradia pressupostparticipatiualcoi

Pablo Varona Rubio guanya el Premi Poesia “Pare Miret” de Beniopa en la 3ª edició

El premi poètic està dotat amb 250 euros per a un únic poema i una escultura original de l’escriptor i artista de Benifairó de Valldigna Josep Basset

El guanyador Pablo Varona Rubio per l’obra ‘Betelgeuse’, és un jove poeta tarragoní que el jurat ha seleccionat “pel seu domini de la tècnica i la puresa poètica aplicades a uns versos lluminosos, d’una temàtica cosmològica que clou amb la comanda moral de la primera ètica poètica: clivellar la foscor, recordar la llum”.

A Gandia tot hi és preparat amb les mesures de seguretat marcades per la nova normalitat, pel lliurament del premi Poesia “Pare Miret”, el proper divendres 17 de juliol a les 20,00h., a l’antic edifici de la Quadra de Beniopa.

Malgrat les normes pel COVID-19 de distancia social a seguir pels assistens, el premi anirà acompanyat d’un recital poètic, i un concert de música i dansa a càrrec de l’artista d’Alzira Ona Nua i de la ballarina Clàudia Baldoví.

En resum, s’hi han presentat un total de 75 poemes, la qualitat dels quals ha fet realment difícil l’elecció del guanyador. També s’ha reconegut també com a finalistes els poemes de: J.B. Bigatà, Ferran Bretó, Joaquim Cano, Raül Navarro, Salut Pla i Carles Villa. 

Convé ressaltar que els organitzadors posen de manifest públicament la intenció i el ferm compromís que el premi tinga continuïtat en el futur per tal que adquirisca reconeixement i prestigi dins el món literari i per divulgar el coneixement de l’obra del Pare Miret.

“Pare Miret”

Francesc Martínez Miret, més conegut com a Pare Miret, va nàixer a Beniopa l’any 1901 en una família molt humil. Entra de ben jove a la Casa Seminari dels Pares Camils a Vic, on ja residien altres capellans del mateix poble. Allí adquirí una sòlida formació en teologia, llengües clàssiques i descobrí la poesia en llengua catalana, que es convertí en la seua passió, enlluernat sobretot per l’obra de Jacint Verdaguer. Molt prompte començà a publicar poemes de to jocfloralesc en revistes valencianes, al costat d’autors com Xavier Casp o Martí Domínguez entre d’altres. Guanyà la Viola d’Or dels Jocs Florals de Lo Rat Penat el 1932 amb «Enyorança de la Mare dels Desamparats», i l’Englantina d’Or de 1933 amb «Els Almogàvers».

La seua puixant carrera literària va ser dràsticament dallada amb la seua mort a Beniopa, l’estiu de l’any 1936, a mans de la FAI (Federació Anarquista Ibèrica), en plena guerra civil. La seua obra va ser publicada pel CEIC Alfons el Vell amb el títol d’Esclats Primerencs.

Aquesta tercera edició està organitzada per Saforíssims, Societat Literària i els festers de la Mare de Déu dels Desemparats de Beniopa, amb la col·laboració de la Junta de Districte de Beniopa i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gandia.

Font: Redacció./


turistalcoi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *