lasarga ajualcoitel

Ple Extraordinari per a prorrogar durant un any el contracte de l’autobús

Encara que sí que es pot dur endavant la pròrroga del contracte d'aquest servei, tots els grups polítics han estat d'acord en el fet que el govern local no ha fet el treball que li tocava

En el matí del 20 de juliol, l’Ajuntament d’Alcoi ha celebrat un plenari extraordinari per a tractar el tema de la pròrroga del contracte del servei d’autobús. A priori pareix un tema senzill, però ha comportat un intens debat entre el govern local socialista i la resta de grups polítics.

Els socialistes han proposat que es prorrogue aquest contracte durant un any, per a poder seguir donant aquest servei a la ciutadania i així poder treballar en un servei millor per als pròxims anys. Però, els grups municipals han acusat al govern local de no fer el treball quan tocava, i de què s’està improvisant en la gestió d’aquest servei.

Jordi Martínez, regidor d’Obres i Serveis, ha explicat que s’han intentat complir el termini, però amb la crisi de la Covid-19, ha sigut molt complicat, ja que no s’han pogut mantenir reunions, ni s’ha pogut arribar a un acord, sols s’ha pogut parlar, i per tal cosa, la gestió administrativa no s’ha pogut dur a terme. A més a més, ha argumentat que s’han seguit les recomanacions dels tècnics de l’Ajuntament per tal de fer aquesta pròrroga d’urgència.

Martínez per tal d’explicar el treball que suposa el fer un contracte d’aquest tipus, ha recordat al portaveu de Guanyar, Pablo González, que quan estava Esquerra Unida al consistori van tardar quasi tres anys a portar endavant el contracte de la brossa. Per la seua part, González ha recriminat que no es justifique amb Esquerra Unida (EU) i Paco Agulló cada vegada que el govern no vol treballar, i ha recriminat que el govern municipal sempre arriba tard i que no han tingut visió de futur.

Per la seua part, Cristian Santiago, portaveu de Podem, ha explicat que la seua formació s’abstindria a l’hora de votar per qüestió de responsabilitat, i que per aquest motiu s’ha de continuar treballant per a poder recuperar els serveis bàsics privatitzats.

Rosa García, la número u de Ciutadans, ha entés que el coronavirus ha sigut un llast per a realitzar el treball, però, també ha donat la seua opinió i ha explicat que es podria haver començat aquesta gestió molt abans. En tot cas, la portaveu de la formació taronja, ha explicat que no vol ser el fre en polítiques que puguen perjudicar els ciutadans, i és per aquest motiu, que els dos regidors de Ciutadans a l’Ajuntament s’abstindrien, però que aquest vot té un sabor amarg, ja que el govern local no ha donat opció a fer altra cosa, si no els alcoians i alcoianes es queden sense servei d’autobús.

Compromís ha seguit més o menys la mateixa línia de Ciutadans, i ha recriminat que si ja sabien que aquest contracte era complicat (per la referència al contracte de brossa d’EU), per què no es van posar a treballar abans, en la legislatura passada. A més ha justificat que aquest servei també es té que millorar per a complir amb la decisió de transició ecològica que el mateix govern va firmar, i ha demanat al Martínez que es reafirmen en aquesta idea.

L’últim dels partits en donar la seua opinió ha sigut el PP, de la mà del seu portaveu Quique Ruiz, que hi ha confessat que li agrada que la ciutadania puga seguir els plenaris gràcies a les xarxes socials, i així han pogut comprovar que “si Martínez dedicara el mateix temps en acarnissar-se en la meua persona, treballara, Alcoi aniria volant“.

Jordi Martínez ha contestat a cadascun dels representants de les diferents formacions. A Pablo González, de Guanyar, li ha dit que recordarà sempre a aquesta formació el contracte d’Esquerra Unida, sempre que critiquen la forma de fer contractes, quan ells van fer el mateix. A la portaveu de Ciutadans, Rosa García, li ha explicat les dades i li ha recordat que s’han perdut quatre mesos de treball, i que ara han de fer front per a buscar una solució.

La resposta als arguments de Màrius Ivorra de Compromís ha sigut que és millor treballar després de les eleccions, ja que ahí ja es pot saber que és el que volen els alcoians i alcoianes. A més, pel que fa a la idea de fer un servei d’autobús elèctric, Jordi Martínez ha utilitzat una frase de Pablo González: “s’ha de donar un bon servei per a poder llevar cotxes del carrer“, explicant que el cost d’un autobús elèctric o híbrid és molt car en aquests moments, però que donant un servei de qualitat, es fomentarà l’ús de transport públic.

El moment amb més “tensió” de tot el plenari s’ha viscut entre Quique Ruiz i Jordi Martínez, ja que com ja hem dit, Ruiz acusa el govern de què en els plenaris el PSOE s’enceba amb la seua persona. Martínez, ha explicat que s’ha d’acostumar que en la política es tenen que dir coses, i que hi ha que acceptar les crítiques, i no “fer-se la víctima en les xarxes socials” cada vegada que s’acaba un ple. El socialista, ha recordat al portaveu dels populars, que ara és un personatge públic a Alcoi i que està exposat a l’opinió pública.

Per últim, Jordi Martínez ha contestat a la formació morada, a Podem, i ha anunciat a Cristian Santiago que durant aquesta setmana tenen la intenció de convocar una “Mesa”, per a parlar sobre els serveis de l’Ajuntament i la seua gestió, i pensar quina és la millor fórmula.

Finalment, l’alcalde d’Alcoi, el socialista Toni Francés ha comentat que “aquesta decisió de prorrogar el contracte del bus és per a pensar un servei millor per a la ciutadania“. A més ha recordat que és una decisió ordinària: “els contractes tenen una duració i després tenen pròrrogues, i això passa en totes les administracions”, ha afegit l’alcalde. Pel que fa als canvis en el servei, Francés ha explicat que la Covid-19 ha accelerat els canvis i que ara s’està treballant en la mobilitat de la ciutat, però que a causa de la situació no és moment per a fer un contracte nou, i que la millor opció és prorrogar el contracte per a poder donar millor servei, i públic, a la ciutadania.

L’alcalde de la ciutat ha agraït als grups que s’abstindran en la votació i els ha convidat a col·laborar en treballar per a fer una ciutat més sostenible.

El PSOE ha sigut l’únic partit que ha votat a favor. El PP, Ciutadans, Vox i Podem s’han abstingut, i Guanyar i Compromís han votat en contra de la pròrroga del contracte del servei d’autobús.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *