El regidor de Transició Ecològica Jordi Silvestre: Contenidors marrons, mascaretes i el Xoriguer
Des de Les Muntanyes ens hem posat en contacte amb el regidor de Transició Ecològica, per tal de conéixer millor la tasca que s'està realitzant des d'aquest departament de l'Ajuntament d'Alcoi

Sols tenim un planeta i hem de cuidar-ho. Cada vegada és més comú que la gent es preocupe pel reciclatge i per conservar el medi ambient, ja que per culpa de molts anys de despreocupació, ara estem patint les conseqüències del canvi climàtic. Cada acció que fem per a millorar el nostre planeta compta, i és per això que és important que des de les administracions públiques ens donen recursos per a poder contribuir a cuidar la Terra.
En això consisteix la tasca de Jordi Silvestre, regidor de Transició Ecològica de l’Ajuntament d’Alcoi. En Les Muntanyes hem estat parlant amb ell, ja que, des de la seua àrea s’estan realitzant diferents accions interessants que poden ajudar a frenar el canvi climàtic.
Una de les iniciatives que més s’està treballant des de Transició Ecològica és la campanya del contenidor marró, per a poder introduir sols restes orgàniques pures per a poder fer compost.
Segons ens ha explicat el mateix regidor: “aquesta campanya es tindria que haver posat en marxa en març, però amb la covid, no es va poder“. “Volem que la gent que participe faça una separació neta, que sols hi haja orgànica i que siga pura, perquè quan es duga a la planta de tractament, es puga transformar en compost industrial“, ha aclarit.
Sobre la participació en aquesta campanya Jordi Silvestre ha volgut deixar clar que és voluntària i que “se’ls fa una entrevista prèvia, se’ls explica que poden tirar en aquest contenidor, i se’ls dona una clau i dos borses compostables, a més també s’informa del lloc on tenen el contenidor més pròxim i se’ls dóna un més xicotet perquè puguen administrar aquestes restes en les seues cases“, i ha afegit que és una campanya oberta a tot el que vulga participar i que “volem fer-ho de forma voluntària, ja que les experiències d’altres llocs que ho han fet obert ha sigut un desastre, perquè si tires alguna cosa que no correspon a aquest contenidor, ja no es pot utilitzar“.
Jordi Silvestre ha confessat que hi havia molta gent que demanava que es fera aquesta iniciativa, “ens pareix molt bé, hi ha una part de la societat conscienciada en el tema de residus“. Ara mateix la iniciativa compta amb un centenar de voluntaris, que col·locaran les restes d’orgànica en els 43 contenidors marrons que hi ha ubicats per tota la ciutat.
Però, aquesta no és l’única iniciativa que s’està duent a terme des de Transició Ecològica, i és que, juntament amb la regidoria de Participació, s’està treballant per a gestionar com ens hem de desfer de les mascaretes i els guants.
“Ens trobem moltes mascaretes en terra“ ha comentat amb indignació Jordi Silvestre, que ens ha explicat que: “hi ha que tirar-les al contenidor gris, perquè van a enterrar-se perquè no siguen un focus de contaminació ni de propagació del virus“.
Més dels temes que preocupen a aquesta regidoria, i més ara en època estival, són els incendis. El regidor de Transició Ecològica ha volgut destacar la tasca dels voluntaris de les diferents associacions que participen en activitats de prevenció i als voluntaris de protecció civil, que mitjançant la conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica poden fer aquest voluntariat tots els anys. Aquests voluntaris treballen en la prevenció d’incendis forestals. A més, Jordi Silvestre ha volgut agrair a Aitex, que gràcies a la seua col·laboració, han pogut tenir 48 voluntaris.
Aquests voluntaris treballaran en la prevenció, informació i vigilància, en dos punts fixes (Sant Cristòfol i Sant Antoni) i a més faran rutes a peu i en bicicleta. Els voluntaris de protecció civil, als matins reben formació per a poder conéixer bé el medi i el nostre entorn, i en la vesprada es dediquen a les tasques de vigilància.

L’últim dels temes que ha volgut destacar el regidor de Transició Ecològica ha sigut una campanya sobre la recuperació del Xoriguer Petit, un projecte que va començar ja l’any passat. “Agarrem els ous i els duem a la Vall de Polop, i allí van voluntaris que controlen com estan i els alimenten“, ha explicat Jordi Silvestre. Aquesta iniciativa està pensada per a que en un futur aquestes aus migratòries tornen a repoblar aquesta zona.
Sens dubte aquesta tasca és important per a millorar la qualitat de vida del nostre planeta, i cada iniciativa és important per a cuidar i conservar el medi ambient.
Comenta i participa-hi