foradia mediambient

El Consell i Agents Socials pacten 218 mesures d’ocupació i reactivació econòmica

A més a més, en aquest primer pacte de la Mesa de Diàleg Social també s'han acordat 124 sobre turisme i 19 de responsabilitat i transparència

El Consell i els Agents socials han aconseguit en la Mesa d’Economia el primer gran pacte de la Mesa de Diàleg Social. En concret s’han pactat 218 mesures d’ocupació i reactivació econòmica, 124 de turisme i 19 de responsabilitat social i transparència. L’objectiu d’aquestes mesures és impulsar la reconstrucció econòmica i social post Covid-19 al nostre territori.

Després de setmanes de treball, els components d’aquesta Mesa de Diàleg Social d’Economia, han elaborat un document amb les diferents mesures i accions, que arriben a la totalitat dels sectors productius, amb especial atenció a aquells que més ha afectat la crisi.

Per exemple, s’ha prioritzat el desenvolupament d’un sector industrial d’alt valor afegit, la transformació digital i l’R+D+I, la transició energètica, la descarbonització de l’economia, la formació professional i la generació d’ocupació atenent a les necessitats del mercat de treball, a les persones vulnerables i a les noves modalitats de treball per a la conciliació laboral i familiar, el suport al sector cultural i el desenvolupament sostenible de dos sectors fonamentals per a l’equilibri territorial i ambienta, el comerç i el turisme.

Totes les accions acordades en la Mesa de Diàleg Social incorporen la perspectiva de gènere, de manera que les convocatòries d’ajudes prioritzaran tenir mesures d’igualtat o pla d’igualtat en les empreses.

La Mesa ha estat presidida pel conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, pel conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, el conseller d’Educació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, la consellera de Participació Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez i la directora de Diàleg Social, Zulima Pérez. Aquests integrants han sigut els representants del Consell.

Pel que fa als agents socials, han estat representats per Arturo León, Ana María García i Daniel Patiño, de CCOO; Ismael Sáez i Lola Ruiz, d’UGT, i Salvador Navarro, Vicente Lafuente, Vicente Nomdedéu i Inmaculada García, de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV).

Segons ha comentat el conseller Rafa Climentel compromís dels agents socials en aquest acord i en el desenvolupament d’aquestes mesures que s’han de convertir en els pilars per a la modernització del nostre model productiu”.

Aquest pacte ha fixat huit grans objectius que són:

  • Objectiu 1

Desenvolupament i consolidació d’una indústria productiva, d’alt valor afegit I resilient, diversificada (procés, producte, mercat) i arrelada al territori.

Per a dur a terme aquest objectiu algunes de les accions previstes són: la tercera fase del Pla Estratègic de la Indústria Valenciana, el Pla de Modernització de les Àrees Industrials, el Programa Dinamitza 2020 d’ajudes per a l’R+D+I empresarial, la promoció exterior, el suport a sectors com el de l’automoció, la programació de cicles formatius relacionats amb la digitalització industrial o la dinamització de l’FP Dual.

  • Objectiu 2

Impulsar una transició energètica justa, de la descarbonització de l’economia i l’economia circular i els nínxols d’economia verda, de les cures i cultural.

Per a aquest objectiu s’han plantejat accions com la reformulació del Pla Eòlic, una estratègia d’Emprenedoria Verda, el Programa d’Estalvi i Eficiència Energètica en la Indústria i en l’Edificació, el Pla d’Impuls de les Energies Renovables, un Pla de Mobilitat Sostenible, ajudes al vehicle elèctric o ajudes per al sector editorial, artístic, cultural i audiovisual valencià.

  • Objectiu 3

Desenvolupament i consolidació d’un model d’economia de proximitat, social i solidària, generadora d’ocupació, riquesa i benestar social i que impulse l’equilibri territorial.

Es durà endavant gràcies a programes d’ocupació adreçats a persones vulnerables, foment de l’economia social i el cooperativisme, programa Emprén FP o beques per a la mobilitat de l’FP.

  • Objectiu 4

Apostar pel comerç sostenible i de proximitat i pel consum responsable, així com la protecció de les persones consumidores.

Avalem Comerç, el foment de la digitalització del comerç minorista o promoció de les cooperatives de serveis empresarials com a eina de reactivació del xicotet comerç local, seran algunes de les accions d’aquest punt.

  • Objectiu 5

Impulsar la transformació digital de l’economia, l’R+D+I aplicada i el disseny.

Inclou el Pla d’R+D+I empresarial, ajudes als centres tecnològics i accions per recuperar les empreses innovadores de la Comunitat Valenciana, participació en programes europeus o potenciació de la xarxa d’R+D+I pública, especialment en els sectors d’alimentació i automoció.

  • Objectiu 6

Aposta per nous models d’ocupació i conciliació laboral, gestió del temps de treball, fórmules de teletreball, reforma horària, prevenció de la seguretat i salut en el lloc de treball, formació, drets laborals i la lluita contra l’economia submergida.

S’han plantejat ajudes específiques per fomentar el teletreball, el treball autònom, i minimitzar la bretxa digital, o una Estratègia Valenciana de Formació-Ocupació Digital que identifique competències i habilitats digitals per la seua importància i de manera transversal a tots els sectors productius.

  • Objectiu 7

Polítiques actives d’ocupació per afavorir la inserció laboral mitjançant Serveis públics d’informació, orientació i formació permanents adaptats a les necessitats del mercat de treball.

Algunes mesures són: ampliar els programes formatius relacionats amb les noves formes d’organització de la feina, la digitalització i la utilització de tecnologia, ajudes per a la contractació de persones aturades, joves, treballadores de la llar, persones vulnerables, foment de Tallers d’Ocupació i Plans d’Igualtat a les empreses.

  • Objectiu 8

Garantia d’un turisme competitiu, sostenible i inclusiu.

Es duran a terme accions com la creació d’una Xarxa de Platges i espais naturals intel·ligents, consolidació turística de l’espai rural interior, adaptació del sector del canvi climàtic, investigació i transformació digital, gestió de les marques i promoció global, creació i promoció del producte desestacionalitzat o un Pla Comunitat Valenciana destí segur.

Font: Redacció./


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *